2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Ez nyáron különösen bosszanthatja a lakókat – nehéz védekezniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 13:39:16
A szomszédjukban üzemelõ sörözõ miatt nem alszanak az egyik székesfehérvári utca lakói. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó szakértõk eltérõen látják a csendesebb estékért küzdõ panaszosok elõtt álló nehézségeket.

Évek óta problémát okoz egy székesfehérvári utca lakóinak a helyi sörözõ okozta zajterhelés.  Amióta nem lehet dohányozni a vendéglátóhelyeken, még inkább hangos a környék a kocsma elõtt cigarettázó vendégek miatt. A lakóknak elfogyott a türelme, birtokvédelmi pert indított, panaszos leveleivel minisztériumokat és a Kossuth Rádiót is megkereste.

Az érintettek fordultak már az önkormányzathoz, voltak zajmérések is, de a lakók szerint épp akkor, amikor visszafogottabban „muzsikáltak a legények”. Nyári melegben, amikor az emberek este is nyitva tartják lakásaik ablakait, a mulatozók pedig késõbb térnek nyugovóra, megszaporodnak az ilyen jellegû panaszok.

A mostani üzletvezetõ, aki egy éve mûködteti a sörözõt, a Napközben pénteki adásában azt mondta, igyekeznek javítani a helyzeten, de nem mindenen tudnak. A vendéglátós szerint a közelben lakó hölgy akkor is kihívja a rendõröket, ha be vannak csukva a kocsma ablakai, és légkondicionálót mûködtetnek. Az üzletvezetõ szerint a panaszos ellen – aki azt mondja, utóbbi is túl hangos a számára – rágalmazásért viszontpert indítottak.

A sörözõ vezetõje szerint a vendéglátóhely magában nem hangos, nem üvölt a zene, és ha kell, csukják az ablakokat, az azonban egy másik, országszerte jellemzõ probléma, hogy a cigarettázás korlátozása miatt a vendégek nagy számban az utcán dohányoznak. Nekik nem lehet azt mondani, hogy az idõ alatt ne beszélgessenek – tette hozzá.

Hozzátette: biztosan nem lehet könnyû vendéglátóhely mellett lakni, de az már mûködött, amikor a hölgy odaköltözött. A kocsma üzemeltetõje szerint ráadásul szomszédjuk nem áll velük szóba, soha nem nekik szól, hanem egybõl a rendõrséget hívja, ha problémája van.

Az üggyel kapcsolatban a székesfehérvári önkormányzaton a Kossuth Rádiónak azt mondták, hogy mivel most is birtokvédelmi eljárás folyik a sörözõvel szemben, nem nyilatkozhatnak. Annyi azonban kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság ad hoc zajméréseket végez, vagyis foglalkoznak a panasszal.

Bék Ágnes, Társasházak és Társasházkezelõk Országos Egyesületének elnöke szerint az ehhez hasonló ügyek igen gyakoriak, jellemzõen nyáron. Ilyen vendéglátóhelyek elindításához ma már nem kell az érintett lakástulajdonosok hozzájárulása, a megváltozott jogszabályok miatt a lakóknak, háztulajdonosoknak kell bizonyítaniuk, hogy valóban zavaró a szomszédos kocsma tevékenysége. Sajnos ez elég nehéz, mert a zajmérések inkább nappal történnek, amikor általában csendesek a kocsmák, az esti szezonban nem nagyon mennek ki a szakértõk – tette hozzá.

Más a véleménye Bite Pálné zajszakértõnek, aki azt mondta, a zajvédelmi rendelet szerint, míg nappal nyolc órát kell mérni, éjszaka csak felet – erre viszont nagyon szigorú határértékek vonatkoznak.  Éjszaka családi házas környéken fél órára 40 decibel a megengedett zajmennyiség, ami nagyon kevés, ez még egy zörgõsebb légkondicionáló használatát is kizárhatja. Igaz, ezekre a berendezésekre csak akkor vonatkozik a rendelet, ha valamilyen szolgáltatóhoz, például vendéglõhöz tartoznak – ha lakásban vannak, akkor kikerülnek a hatálya alól. Olyan szakértõt kell tehát fogadni, aki megméri az éjszaka elõírt félórás idõszak zajszintjét – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!