2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ezért tartja magát még ma is a csekkes módszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 14:00:09
Címkék: Bihari hírek, csekk
Miért jó a fogyasztónak, ha csekk helyett más módokat választ közüzemi számlái kiegyenlítésére?. A szakemberek elismerik, a hagyományos csekkel kicsit jobban lehet „játszani”, hiszen azt akkor fizeti be a fogyasztó, amikor megkapta a fizetését vagy a nyugdíját.

A közüzemi fogyasztóknak még nem számottevõ az a része, amely az elektronikus számlázást, illetve az internetes fizetést alkalmazza, a világhálóhoz kapcsoló ügyfeleknek csak 10-15 százaléka él ezzel a lehetõséggel. Ezzel együtt elég erõs az érdeklõdés, a lakosság  kétharmada adott esetben elõnyben részesítené ezt a fizetési módot – mondta Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója egy cége által készített felmérés eredményeirõl.

Hozzátette: az elektronikus számlázás lényege, hogy nem borítékban, postaládába érkezik meg a számla, hanem - regisztráció nyomán - internetes felületre. A szolgáltató a régi számlákat tárolja, így azok bármikor visszakereshetõk, az aktuális számlákról pedig e-mailes értesítést küld az ügyfeleknek. Ezt követõen a tartozás mindenféle elektronikus fizetési módokon, tehát bankkártyával, mobiltelefonnal, internetes banki átutalásokkal kiegyenlíthetõ.

Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. (Elmû) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) szóvivõje szerint az, hogy valaki bankon vagy csekken fizeti be a közüzemi díjait, nagyon sok mindentõl függ, egy kétmilliós ügyfélkörben nagyon sokféle szokás fordul elõ. Az Elmû tapasztalata az, hogy az emberek jelentõs része ma még nemigen részesíti elõnyben a bankon keresztüli fizetést, sem az internetes, sem a hagyományos, csoportos beszedési formáját. Ez valószínûleg azzal függ össze, hogy a hagyományos csekkel kicsit jobban lehet „játszani”, hiszen azt akkor fizeti be a fogyasztó, amikor megkapta a fizetését vagy a nyugdíját. Ezenkívül az életkor is hatással van a szokásokra, az új, modern lehetõségekkel inkább a fiatalok élnek.

Balogh Róbert, a Budapesti Távhõszolgáltató Zrt. (Fõtáv) szóvivõje azt mondta, tapasztalataik szerint fogyasztóik 40 százaléka szívesen választana elektronikus számlabemutatást, illetve fizetést, vagyis nem szeret csekkel a postára járkálni. Körülbelül ugyanekkora arányban vannak azok, akik mereven elutasítják ezt a megoldást, és ragaszkodnak a hagyományos csekkes módszerhez. Balogh Róbert megjegyezte, bár csekk esetében valóban lehet „játszani” a határidõkkel, de ugyanez az átutalásról is el lehet mondani. Utóbbinak persze nincs fizikai nyoma, miközben sokaknak fontos szempont, hogy meglegyen nekik a befizetett, lepecsételt csekk, amit aztán lefûzhetnek és bizonyítékként õrizhetnek.

A Fõtáv szóvivõje szerint az elektronikus számlabemutatási megoldások azért elõnyösek, mert nem kell a csekket elkészíteni, és az ügyfélnek nem kell bemennie a bankba vagy a postára ezt befizetni, vagyis mindenképpen kényelmesebb. A Díjnet Zrt. vezérigazgatója szintén azt hangsúlyozta, hogy kényelmi szolgáltatásról van szó, méghozzá ingyenesen.

A fogyasztó a Díjnet rendszerén keresztül azon szolgáltatók számláit fizetheti ki, amelyek csatlakoztak az elektronikus számlakibocsátók táborához. E szolgáltatók már elektronikus formában is el tudják küldeni számláikat. Ahhoz, hogy a fogyasztó például a villanyszámláját elektronikus formában fizethesse, úgynevezett számlakibocsátói regisztrációt kell kezdeményeznie, vagyis ki kell választania, melyik szolgáltató számláját szeretné elektronikusan fizetni. Miután az ügyfél megadott néhány adatot, a többit a Díjnet és a szolgáltató intézi – tartalmazza a cég ismertetõje.

A Fõtáv szóvivõje megjegyezte, hogy Nyugat-Európában már jóformán mindenki áttért a csekkes utalásnál korszerûbb, egyszerûbb megoldásokra. A Magyar Nemzeti Bank nem véletlenül indít mellette szóló kampányokat, hiszen a készpénzkezelésnél azért nincs drágább dolog a világon – fogalmazta meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!