2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tízbõl egy cukorbetegForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-07 14:35:48
Ha egy szülõ cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye, hogy a gyermeke is az lesz.

A cukorbetegség hazánkban minden tizedik embert érint. Körülbelül 800 ezer a kezelt páciensek száma, és majdcsak ennyi azoké is, akik még nem tudnak róla. Június 27-én volt a cukorbetegek világnapja.
A betegség kialakulása

Régiónkban a cukorbetegek körülbelül öt százaléka küzd 1-es típusú betegséggel, amely az inzulin teljes hiányát jelenti, azaz többnyire autoimmun folyamat eredményként jelentkezik. Ilyenkor ellenanyagok termelõdnek a hasnyálmirigy inzulintermelõ sejtjei és az inzulin ellen. A betegségnek ez a fajtája bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb – tájékoztatott Káplár Miklós, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszékének docense.

A 2-es típusú – régen idõskori cukorbetegségnek nevezett, ma már azonban a 30–40 éves korosztályban, sõt az elhízott tinédzsereknél is jelentkezõ – betegség során a szervezet érzéketlenné válik az inzulin ellen. Ebben szenved a cukorbetegek 95 százaléka. Kialakulása és a túlzott szénhidrátfogyasztás, illetve az elhízás között komoly összefüggés van, továbbá rizikótényezõ a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint is.

Genetikusan is öröklõdik: ha egy szülõ cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye, hogy a gyermeke is cukorbeteg lesz, mindkét szülõ betegsége esetén kétszer valószínûbb. Az ebben a típusban szenvedõk több mint fele néhány évnyi gyógyszeres terápia után inzulinkezelésre szorul. A betegség súlyos következményekkel járhat: vaksághoz, mûvesekezeléshez, végtag-amputációhoz, idegi bántalmakhoz is vezethet – olvasható az egyetem közleményében.
Javítható állapot

A szakember a cukorbetegség megelõzésében az egészséges életvitel fontosságát emelte ki, aminek része a rendszeres testmozgás és a normál testsúly megõrzése.

– Nem versenysportot értünk ez alatt, a közepes intenzitású mozgás is megfelelõ, amilyen a kerékpározás, úszás vagy az ütemes séta. Az étkezésben nagy szerepe van a mennyiségnek. Míg néhány évtizeddel ezelõtt többnyire fizikai munkát végeztek az emberek, addig ma legtöbben ülõmunkát folytatnak. A modern kor embere általában többet eszik, mint amennyire valójában a szervezetének szüksége lenne, és ezen belül is túl sok a finomított szénhidrát. Életmódváltással és testsúlycsökkentéssel a már meglévõ cukorbetegség jelentõsen javítható – a ­gyógyszerigény is csökkenthetõ –, de a folyamatos orvosi ellenõrzés nem hanyagolható el – mondta a doktor.

A diabetológus tanácsa alapján semmit nem kell számûzni az étrendbõl, ám a tápértékek figyelembevételével összeállított cukorbeteg-diéta betartása nagyon fontos. Ennek része például a fehér lisztbõl készült termékek lecserélése teljes kiõrlésû gabonából elõállított élelmiszerekre, illetve a rántott, bundázott, bõ zsiradékban sütött ételek kerülése. A cukorbetegeknek a gyümölcsfogyasztásra is oda kell figyelniük, hiszen ezek nagyon hirtelen emelik meg a vércukorszintet, különösen a szõlõ, a szilva, a banán és az aszalt füge.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!