2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Akár 40 százalékkal is kevesebb lehet a törlesztõForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 14:56:38
Az új törvény miatt 25, de akár 40 százalékkal is csökkenhet a devizahitelesek törlesztõrészlete januártól – mondta a Fidesz frakcióvezetõje. Rogán Antal szerint a devizahitelesek az õket segítõ jogszabály után egy az egyben visszakapják a pénzüket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy számol, hogy 900 milliárd forintba kerül majd mindez a bankoknak, ráadásul kamatos kamat is járhat a hiteleseknek. A jegybank egyik vezetõje szerint ugyanis, ha a hitelesek befektették volna azt a pénzt, amit az árfolyamréssel és a kamatemeléssel éveken át elvettek tõlük, arra is kaptak volna kamatot.

A Fidesz frakcióvezetõje a Hír TV-ben azt mondta, szerinte 25, de akár 40 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztõrészleteik a devizahiteleseknek, miután életbe lép az új devizahiteleseket segítõ törvény.

„Gyakorlatilag a devizahitelesek egy az egyben vissza fogják kapni a pénzüket. Másrészt megtörténik majd a forinthitellé alakítás. Azt gondolom, hogy a kettõ együttes következményeként egy mai devizahitelnek a törlesztõrészlete és kamata együttesen, 25 és 40 százalék közti mértékben csökkenhet” – állapította meg Rogán Antal.

A politikus megismételte: mindenkinek visszajár, amit a bankok tisztességtelenül vettek el, vagyis a lakáshitelesek mellett az autóhitelesek és a fogyasztási hitelesek is visszakapják az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés összegét.

„Amit tisztességtelenül vettek el, azt vissza kell fizetni. Akkor is, hogyha a bank tõkéjében van elegendõ pénz, meg akkor is, ha nem. Mert ha nincs, akkor a bank tulajdonosainak kell állni az ezzel kapcsolatos költségeket. Megjegyzem: a hasznot is õk tették zsebre” – nyomatékosította Rogán Antal.

A jegybank számításai szerint a 900 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amelyet a bankok az ügyfeleknek vissza kell hogy adjanak az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés túlfizetései miatt. A jegybank igazgatója a Hír TV-nek egyértelmûvé tette: kamatos kamattal kell visszaadniuk a bankoknak az emberek pénzét.

„Kérdés, hogy amit túlfizetett (az adós), az hogy jár vissza: úgy hogy egyszerûen csak összeadjuk a túlfizetéseket vagy kamatos kamattal számolunk, hiszen ennek van egy idõértéke. Ha nem fizette volna túl, és betette volna egy betétbe, arra kamatot kapott volna” – mutatott rá Nagy Márton.

Az országgyûlés pénteken szavazta meg a devizahiteleseket segítõ törvényt, amely kimondja, hogy az árfolyamrés semmis. Helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is a jegybank árfolyamát, vagyis a középárfolyamot kellett volna használni.

Az egyoldalú szerzõdésmódosítások, vagyis a kamatemelések is semmisek. Kivéve, ha a bankok a bíróságokon bebizonyítják, hogy tisztességesen jártak el. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, és felfüggesztik a végrehajtásokat és a pereket.

A jogszabály azokra vonatkozik, akik 2004. május 1-seje után vették fel, és 2009-ig nem zárták le a hitelüket, nem végtörlesztettek kedvezményesen, és az eszközkezelõtõl sem kértek segítséget. Az élõ szerzõdéseknél nincs elévülés, minden jogszerûtlenül felszámított összeg a teljes futamidõre visszajár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!