2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tavaszi-nyári ülésszak: 13 ülésnap, 22 törvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-08 17:46:01
Huszonkét törvényt fogadott el az Országgyûlés a 13 ülésnapos tavaszi-nyári ülésszakán. A fontosabb törvényjavaslatok között szerepelt a devizahiteleseket megsegítõ jogszabály, a reklámadótörvény és az önkormányzati választási rendszer átszervezését célzó törvény.

Huszonkét törvényt fogadott el az Országgyûlés a 13 ülésnapos tavaszi-nyári ülésszakán, köztük a devizahiteleseket megsegítõ jogszabályt, a reklámadótörvényt és az önkormányzati választási rendszer átszervezését. A parlamentnek két hónap alatt három új tagja lett.

A május 6-án megalakult új parlament június 11-éig tartó tavaszi rendes ülésszakában 9 napot, a július 4-éig hátralévõ nyári rendkívüli idõszakban pedig 4 alkalommal ülésezett.

A Ház a két hónap alatt 22 törvényjavaslatot fogadott el: 11-et kormánypárti képviselõk, 10-et a kormány, egyet pedig a magyarországi nemzetiségek bizottságának javaslatára. Több, az ülésszak utolsó napjaiban elfogadott indítvány ugyanakkor még nincs kihirdetve.

A fideszes L. Simon László indítványára fogadták el a reklámadótörvényt - mindjárt kétszer, mert még a hatálybalépése elõtt módosítottak rajta -, számos fideszes és KDNP-s képviselõ kezdeményezésére hagyták jóvá az önkormányzati választási rendszer átszervezését, benne a Fõvárosi Közgyûlés átalakításával, és egyéni képviselõi indítvány volt - Orbán Viktor miniszterelnöké és helyetteséé, Semjén Zsolté, valamint a hozzájuk késõbb csatlakozó frakciótársaiké - az új kormányszerkezetet rögzítõ, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény is.

A tavaszi-nyári ülésszak egyik legfontosabb törvényjavaslatát, a devizahiteleseket megsegítõ jogszabályt Trócsányi László igazságügyi miniszter jegyezte, és kormányzati elõterjesztés volt - Balog Zoltán emberierõforrás-miniszteré - a kancellári rendszer bevezetését tartalmazó oktatási törvénycsomag is.

A 10 kormány-elõterjesztésbõl a legtöbbet, hármat - a paksi erõmûbõvítéshez szükséges orosz-magyar hitelmegállapodásról szóló törvényt, a bankszanálási jogszabályt és egy nemzetközi megállapodást - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be.

Az új ciklusban elfogadott elsõ törvényjavaslat - amelyet még Navracsics Tibor kezdeményezett közigazgatási és igazságügyi miniszterként - a devizahitelesekre vonatkozó kilakoltatási moratórium meghosszabbítása volt.

Az egyetlen nem kormányzati vagy kormánypárti javaslatra elfogadott indítvány a magyarországi nemzetiségek bizottságának kezdeményezésére jóváhagyott, a nemzetiségi választásokat érintõ törvénymódosítás volt.
Határozati javaslatból ötöt fogadott el a Ház, köztük egy ötpárti elõterjesztést az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának megalakításáról.

Az Országgyûlés emellett jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda elnökének beszámolóját az április 6-ai országgyûlési választásról.

A parlamentnek két hónap alatt három új tagja lett. A Bajnai Gordon volt kormányfõ által visszaadott független parlamenti mandátumot politikustársa, az Együtt-PM-es Szelényi Zsuzsanna kapta. Az európai parlamenti (EP-) képviselõvé választása miatt mandátumáról lemondott jobbikos Balczó Zoltán helye Lukács László Györgyé lett, míg az ugyancsak EP-képviselõnek megválasztott, a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló Molnár Csaba helyére az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közös listájáról Varju László DK-s politikus került be az Országgyûlésbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!