2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Devizahitelek: piaci áron forintosítana a bankszövetségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-09 15:54:29
A Magyar Bankszövetség egyelõre arra vár, hogy a köztársasági elnök normakontrollra küldje a Kúria devizahitelesekrõl hozott legutóbbi döntését. Kovács Levente fõtitkár a közrádióban azt mondta: jogszabályi megoldásban érdekeltek, és nem szeretnék perek sokaságát lefolytatni. Arról is beszélt, hogy jelenleg nincs pontos statisztika arról, milyen mértékben kell bankokat feltõkésíteni a kúriai döntés miatt, ilyen adat csak szeptemberben lesz. Leszögezte, hogy a bankszövetség az ügyben nem akar kétlépcsõs megoldást és a forintosítást piaci alapon képzeli, máskülönben a szektor kompenzációra szorul.

A bankszektor minden helyzetben nagy nyugodtságot képvisel, idõrendi sorrendben hozzuk meg a szükséges döntéseket. Eddig egy döntést hoztunk: a köztársasági elnöktõl kértük, küldje normakontrollra az Alkotmánybírósághoz a Kúria legutóbbi, a devizahitelesekkel kapcsolatos döntését – jelentette ki Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Hozzátette: errõl a bankszövetség kibõvített elnökségi ülésén – meghívták valamennyi devizahitelezésben érintett pénzintézet képviselõjét – egyhangúlag döntöttek.

Mi azt látjuk, a kormányzati szándék az, hogy a perek helyett jogszabályi megoldás szülessen. A bankszektor hasonlóképp azt szeretné, több száz, esetleg ezer per lefolytatása helyett egy jogszabályt kellene végrehajtania. Mi a kemény munkában és a jogszabályoknak való maradéktalan megfelelésben vagyunk érdekeltek – tette egyértelmûvé Kovács Levente megerõsítve: támogatnak minden olyan lépést, mely ezt a kérdést méltányosan és igazságosan tudná megoldani.

Arra a kérdésre, szükség lesz-e bankok feltõkésítésére a Kúria döntése miatt, azt mondta: a hatásokat nem lehet kiszámítani, mert a piacon 150 hitelintézet van, melyek más-más kondíciókkal folyósítottak devizahiteleket. Az eddig napvilágot látott számadatok statisztikai becslések, vagyis nagyon pontatlanok. Pontos adatok csak szeptemberre lesznek – mondta a bankszövetség fõtitkára.

Hozzátette: a magyar az egyik legjobban feltõkésített bankszektor jelenleg az Európai Unióban. Az a teher azonban, melyet a mostani jogszabállyal a bankszektorra kívánnak hárítani, olyan brutális, hogy bizonyos bankoknál szükség lehet tõkepótlásra. Néhány anyabank már meg is hozta az erre vonatkozó döntését.

Szólt arról is, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerzõdésmódosítás kapcsán hozott döntés terheit – amennyiben a köztársasági elnök ezt jóváhagyja – a bankszektor állja, a forintosításnak azonban piaci szinten kellene végbemennie. Ha a kormány ettõl el kíván térni, akkor teljes kompenzációra van szükség a bankszektor részére – szögezte le.

Ezekkel az intézkedésekkel egyébként a devizahiteles ügyfeleknek kétharmada jobban járt, mint ha forinthitelt vett volna fel, ezért a támogatási határokat be kellene szûkíteni – érvelt a fõtitkár.

Kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy ne kétlépcsõs megoldás szülessen, hanem a forintosítás a visszatérítésekkel egy idõben valósuljon meg. A célunk, hogy ezt a problémát véglegesen tudjuk le, hiszen kétszer módosítani ugyanazt a szerzõdést kétszer annyi adminisztrációval jár – jegyezte meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!