2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-10 13:35:50
A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön bekérette Románia budapesti nagykövetét, mert Románia elutasította Magyarország igényét a nagyváradi és a marosvásárhelyi konzuli irodák nyitására - közölte Nagy Anna külügyi szóvivõ az MTI-vel.

Elmondta, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár Navracsics Tibor miniszter döntése alapján kérette hivatalába a budapesti román nagykövetet, akivel szóbeli jegyzéket váltottak. A helyettes államtitkár jelezte a román nagykövetnek, a magyar fél értetlenséggel fogadta, hogy a román fél nem akarja engedélyezni a két iroda megnyitását, amirõl már több mint egy éve szó van.

Elmondta, a magyar külügyi tárca azért is barátságtalannak tartja a román fél lépését, mert a két külügyminiszter már többször egyeztetett arról, hogyan lehet a két ország kapcsolatát tovább fejleszteni.

Tájékoztatása szerint a román fél szóbeli jegyzékére a helyettes államtitkár ugyancsak szóbeli jegyzékkel válaszolt, ebben rögzítették azt is, kérik, hogy a román fél gondolja át még egyszer az elképzeléseit. Hozzátette: a román nagykövet ígéretet tett arra, hogy a kérést továbbítja Bukarestnek.

A szóvivõ közölte, a jegyzékben arra is felhívták a román fél figyelmét, hogy nem két új fõkonzulátus megnyitásához kértek engedélyt, hanem a már mûködõ - kolozsvári és csíkszeredai - fõkonzulátusok konzuli irodáinak engedélyezését.

A román külügyminisztérium az MTI megkeresésére korábban azt közölte, Románia a kölcsönösség és arányosság elvére hivatkozva utasította el, hogy Magyarország bõvítse romániai konzuli hálózatát. A közlemény megemlíti: a konzuli kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezmény szerint Romániának szuverén joga megtagadni a hozzájárulást ahhoz, hogy területén valamely ország bõvítse konzuli képviseletét.

A magyar igény elutasításánál azt is figyelembe vették, hogy Magyarország most is jelentõs konzuli hálózatot mûködtet Románia területén. A román külügyminisztérium azt is jelezte, Bukarest meglepõdve fogadta a magyar külügyi szóvivõ csütörtök délelõtt nyilatkozatát, miután döntése okairól kedden kihallgatáson tájékoztatta Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövetet.

Nagy Anna csütörtök délelõtt azt mondta az MTI-nek, értetlenül állnak a román elutasítás elõtt, és a rendkívüli csalódottságot fokozza, hogy kezdetben nem ilyen hozzáállást tapasztaltak a bukaresti diplomácia részérõl.

A román külügyminisztérium ugyanakkor megerõsítette, hogy elkötelezett híve a Magyarországgal való kétoldalú kapcsolatok megerõsítésének a két állam közti stratégiai partnerség jegyében.

A magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. A nagyváradi konzuli iroda a kolozsvári, a marosvásárhelyi pedig a csíkszeredai fõkonzulátus alárendeltségében mûködött volna.

Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredában és Kolozsváron mûködik magyar fõkonzulátus. Romániának Budapesten van nagykövetsége és konzuli hivatala, Gyulán és Szegeden pedig fõkonzulátusa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!