2024. április 24. Szerda, György.
 
Ukrajna növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztülForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-10 15:30:38
Ukrajna július 7-én, hétfõn, a csütörtöki szinthez képest háromszorosával, azaz napi 3,5 millió köbméterrel 5,2 millió köbméterre növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül - közölte a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-re hivatkozva a dialog.ua ukrán hírportál hétfõn.

Az FGSZ adatai szerint július 1-3. között az ukrán gázimport Magyarországon át napi 1,7 millió köbméter volt.

A hétfõn Magyarországon keresztül Ukrajnába szállított földgáz mennyisége ugyanakkor csupán mintegy fele volt a június 30-ai napi 9,9 millió köbméternek. Ugyancsak hétfõn közölt adat szerint Ukrajna mintegy 214 millió köbméter földgázt szerzett be Magyarországon át júniusban.

Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át. Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába, így a szállítási kapacitás még messze nincs kihasználva.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat május 15-én jelentette be, hogy elõzõ nap szerzõdést kötött egy nagy európai vállalattal, aminek köszönhetõen jelentõsen megnöveli az Európából érkezõ gázszállításait Magyarországon keresztül. A vállalatot üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg.

Kijev áprilisban jelezte, hogy ismét beindítja a gázszállításokat az Európai Unióból, miután Moszkva jelentõsen megemelte számára a gázárat. A szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics akkori elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A kijevi hatalomváltás után viszont Moszkva 485 dollárra emelte a közvetlenül Ukrajnának szállított földgáz ezer köbméterenkénti árát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!