2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lázár: Kiemelt figyelmet kap a vidék- és agrárfejlesztésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 13:04:10
A kormányzati munkában az elkövetkezõ idõszakban kiemelt figyelmet kap a vidék- és agrárfejlesztés; ez már a kormányalakítás során körvonalazódott Orbán Viktor miniszterelnök döntése alapján - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter az Országgyûlés Mezõgazdasági Bizottságának budapesti ülésén.

Lázár János azzal kapcsolatban, hogy a terület a Miniszterelnökséghez került, elmondta: a miniszterelnökségen elismerik azt a munkát - és annak eredményeit -, ami az elmúlt négy évben ezen a területen a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) folyt, de a magyar vidéki társadalom szempontjából a most következõ hét év kiemelt jelentõségû lesz.

Több mint ezer milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztések elõsegítésére, a vidéki társadalom felzárkóztatására, integrációjára, az esélyegyenlõség megteremtésére, valamint a különbözõ gazdasági lehetõségek kihasználására. Nem mindegy, hogy ez a jelentõs forrás miként kerül elosztásra, azt széles körben kell hozzáférhetõvé tenni - húzta alá Lázár János.

A miniszter utalt arra, hogy az elõzõ uniós költségvetési ciklusban a vidéken felhasználható fejlesztési forrásokhoz csak kevesen juthattak hozzá a forráskoncentráció miatt. Ezen kívánnak most változtatni. Ez volt a fõ oka annak, hogy a miniszterelnök úgy döntött, hogy ezt a területet közvetlenül szeretné felügyelni a miniszterelnökséget vezetõ miniszter segítségével. Távol szeretné tartani a különbözõ nagyüzemi lobbikat e forrás felhasználásától, amiben nem voltunk sikeresek az elmúlt hét esztendõben - fûzte hozzá.

Lázár János úgy vélekedett: ez az utolsó lehetõség arra, hogy a vidéken zajló nagyon negatív társadalmi folyamatokban ezeket a forrásokat az eddigieknél igazságosságosabban, méltányosabban, jobban, hatékonyabban lehessen felhasználni.

A miniszter szerint ok-okozati összefüggés van a hátrányos helyzetû vidéki településeken és térségekben zajló negatív folyamatok és a korábban lezajlott forráskoncentráció között. A miniszter jelezte: éppen a felzárkózás segítése érdekében más forrásból - például az operatív programokon keresztül is segíteni kívánják a vidék fejlõdését. Ez utóbbira az élelmiszeripar fejlesztését szolgáló 200-300 milliárd forintos forrást említette.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelõs államtitkára többek között arról beszélt, hogy saját elképzelései egybeesnek a kormányzati szándékokkal, a vidék iránti nagyfokú elkötelezettséggel. Magyarország gerince a vidék, a vidék gerince a mezõgazdaságág, a mezõgazdaság gerince pedig a kis- és közepes vállalkozásokban lelhetõ fel - mondta.

A vidékfejlesztési forrásokat oda kell eljuttatni, ahol a legnagyobb szükség van rá - húzta alá. Ezért új eljárásrendet alakítanak ki a miniszterelnökségen a forrásokhoz való hatékony hozzáférés érdekében. Szakítanak a bürokráciával, és hatékony, gyors átlátható és átjárható rendszert építenek ki, amelynek legfontosabb célja a munkahelyteremtés és a versenyképesség növelése.

Mindennek a megvalósításához pedig megfelelõ feltételeket biztosít, hogy a fejlesztési források egy helyen, a Miniszterelnökségen kaptak helyet. Megemlítette: a vidékfejlesztési államtitkárság vidékre, Kecskemétre való költöztetését január 1-jétõl kívánjuk kivitelezni, jelenleg is zajlanak az ez irányú felmérések. Hozzátette: ez a lépés szimbolikus jelentõségû is, mivel a döntéshozatal közelebb kerül azokhoz, akiket szolgálni kíván.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!