2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az idegenforgalom is tükrözi a fogyasztói optimizmust a szakértõ szerintForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-13 16:03:28
A belföldi idegenforgalmi adatokban is tükrözõdnek a javuló fogyasztói várakozások az ING vezetõ elemzõje szerint, míg a szállodaszövetség fõtitkára bízik abban, hogy a külföldi vendégéjszakák májusi csökkenése csak átmeneti megtorpanás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozza, hogy a belföldi turizmus motorja a SZÉP-kártya, amelynek kereskedelmi szálláshelyi felhasználása májusban 58 százalékkal nõtt tavalyhoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint májusban a belföldiek 13,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma viszont 4,1 százalékkal kevesebb volt, így 2,9 százalékkal nõtt a vendégforgalom.

Az NGM véleménye szerint a 2012-ben utalt SZÉP-kártya összegek május végi felhasználási határideje elérte a kívánt célt, sikerült jelentõsen növelni a tavaszi szezon belföldi turisztikai költését, ezzel is enyhítve a magyar turizmusra még mindig jellemzõ erõs szezonalitást.

A közlemény szerint a belföldi turizmus növekedése mögött továbbra is erõteljesen felfedezhetõ a SZÉP-kártya növekvõ népszerûsége: az idén január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek 5,24 milliárd forint értékben fogadtak el pihenõkártyát, ami 35 százalékos növekedés az elõzõ évhez képest, ezen belül májusban a felhasználás növekedése közel 60 százalékos volt.

Ezzel együtt továbbra is igaz, hogy idén a belföldi turizmusból származó bevételek növekedését nem pusztán a SZÉP-kártya költés emelkedése adja, a magyar vendégek a fizetésükbõl is többet költenek hazai utazásra, mint tavaly – írja az NGM.

A külföldi vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakákkal kapcsolatban kifejti, hogy az ugyan néhány százalékkal csökkent tavalyhoz képest, de eközben a tõlük származó bevétel 6,9 százalékkal nõtt. A beutazás enyhe csökkenése mögött két tényezõ állhat: egyrészt a pünkösdi hosszúhétvége tavaly májusra esett, míg az idén június elején volt, másrészt a tavalyi bázis nagyon magas, 2013 májusában a külföldi vendégéjszakák száma 16,4 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest – hívja fel a figyelmet az NGM.

A közleményben a tárca idézi Horváth Viktória turizmusért felelõs helyettes államtitkárt, aki az eredményeket értékelve úgy látja, a beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetõen folyamatosan tud újat, érdekeset mutatni, s általában az elõzetesen vártnál jóval többet nyújt a látogatóknak.

A belföldi turizmussal kapcsolatban kiemelte, hogy a SZÉP-kártya összegek tudatosan kiválasztott, elõszezon végi lejárati határideje a tárca szándékainak megfelelõen látványosan segítette a tavaszi belföldi forgalmat, ezen keresztül a szezonalitás csökkentését, illetve a vidéki gazdaság erõsítését, a vállalkozások versenyképességének növelését.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének fõtitkára az MTI érdeklõdésére elmondta: szépen nõtt a belföldi vendégforgalom a szállodákban is, és “mérsékelten optimista” a tekintetben, hogy a külföldi forgalom is emelkedik a következõ hónapokban, és a májusi csökkenés csak átmeneti megtorpanás. Hozzáfûzte ugyanakkor, hogy a nagyobb sportesemények – így most a labdarúgó világbajnokság – általában visszaveti kissé az utazási kedvet; kérdés, hogy ez a hatás most mennyire érvényesült.

A fõtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a külföldi vendégéjszakák csökkenése elsõsorban a fõvárosi, nem pedig a vidéki szállodákat érinti.

Balatoni András, az ING vezetõ elemzõje az MTI-nek elmondta: a friss idegenforgalmi adatokból, a belföldi forgalom emelkedésébõl is látszik, hogy nõtt a háztartások vásárlóereje és jövõre vonatkozó optimizmusa. Ez olyan termékek és szolgáltatások iránt is növeli a keresletet, amelyekre az emberek a válságban kevesebbet költöttek, ilyen a nyaralás és az utazás is – fejtette ki a szakértõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!