2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ajánlásokkal védené az embereket Brüsszel az on-line szerencsejátékoktólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-15 14:46:17
Ajánlásokat fogadott el hétfõn az Európai Bizottság, amelyekkel a fogyasztókat, a szerencsejátékot ûzõket és a kiskorúakat egyaránt védeni szeretné az internetes szerencsejátékok esetleges káros hatásaitól.

Az egészség megõrzését, valamint a túlzott vagy kényszeres szerencsejáték okozta anyagi károk minimalizálását tartotta szem elõtt ajánlásai összeállításakor a bizottság – áll a brüsszeli testület közleményében.

Az ajánlások szerint a tagállamoknak jogszabályban kellene kötelezniük az internetes szerencsejátékot kínáló szolgáltatókat, hogy a honlapok tájékoztassák a látogatókat a kockázatokról. Brüsszel szerint emellett a tagállamoknak azt is biztosítaniuk kell, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá az internetes szerencsejátékhoz, emellett pedig arra is törekedniük kellene, hogy a gyermekek a lehetõ legkevesebbszer kerülhessenek kapcsolatba a szerencsejátékokkal, beleértve azok hirdetéseit is.

A bizottság azt is javasolja, hogy az internetes szerencsejátékot kínáló honlapokon legyen regisztrációhoz kötött a játék lehetõsége, a játékosoknak pedig igazolniuk kelljen személyazonosságukat és életkorukat. A szolgáltató így Brüsszel szerint nyomon követheti a felhasználók szokásait, és “megkondíthatja a vészharangot”, ha úgy véli, hogy egy játékos túl sok kockázatot vállal.

Emellett a testület arra is javaslatot tesz, hogy a szerencsejátékot kínáló honlapok ajánlják fel annak lehetõségét, hogy a játékos beállíthassa, legfeljebb mennyi pénzt akar majd kockáztatni, és folyamatosan tájékoztassák arról, hogy mennyit nyer vagy veszít, és szünetet tarthasson, ha szükségét érzi.

Az ajánlások révén a bizottság azt is elõíratná a tagállamokkal, hogy a játékosok számára segélyvonalat kell létrehozni, ahová esetleges problémáikkal fordulhatnak, valamint a lehetõ legkönnyebbé kellene tenni számukra, hogy megszûntethessék fiókjukat, ha akarják.

A brüsszeli testület úgy véli, hogy az internetes szerencsejátékok hirdetéseinél is a társadalmi felelõsségvállalásra és az átláthatóságra kellene törekedni: a honlapoknak nem szabadna például megalapozatlan nyerési esélyekkel kecsegtetniük az embereket, illetve nyomást gyakorolniuk azért, hogy bárki játékba kezdjen, vagy azt sugallani, hogy a szerencsejáték révén megoldhatók a társadalmi, munkahelyi, személyes vagy pénzügyi problémák.

Az Európai Bizottság szerint a tagállamoknak azt is elõ kellene írniuk, hogy az internetes szerencsejátékot kínáló cégek ügyfelekkel foglalkozó alkalmazottait megfelelõen képezzék ki azért, hogy megértsék, milyen kockázatokat rejt a szerencsejáték, s ennek megfelelõen kommunikáljanak a játékosokkal.

A bizottság adatai szerint az EU-ban mintegy 7 millió ember játszik valamilyen internetes szerencsejátékot, ami a világpiac mintegy 45 százaléka, a felnõtt lakosság körében pedig 0,1-0,8 százalékra tehetõ azok aránya, akik szenvedélybetegek.

“A szerencsejáték akkor válik problémává, ha puszta élvezetbõl függõséggé alakul” – érvel a brüsszeli testület, amely szerint a fiatalokra és gyermekekre leselkedõ veszély azért nagyobb, mert õk nagyobb arányban használják az internetet, ezért könnyebben is kerülnek kapcsolatba az on-line szerencsejáték valamilyen formájával.

A bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy másfél éven belül tudassák Brüsszellel, milyen intézkedéseket hoztak, hogy eleget tegyenek az ajánlásoknak. A bizottság ezt követõen további egy év múlva mond majd ítéletet arról, hogyan értékeli ezeket az intézkedéseket. Miután ajánlásokról van szó, ezek nem kötelezõ érvényûek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!