2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Varga Mihály: Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatai kiegyensúlyozottakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-16 12:46:25
Magyarország és Románia gazdasági kapcsolatai kiegyensúlyozottak, az elmúlt idõszakban dinamikusan fejlõdtek, a cégek érdeklõdnek a befektetési lehetõségek iránt - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter kedden, Constantin Nita román gazdasági miniszterrel folytatott hivatalos tárgyalása után.

A tárgyaláson szóba került az is, hogy a privatizációs döntés után a magyar állam tulajdonosként is szívesen megjelenne a constantai kikötõben.

A két ország közötti közel 7 milliárd eurós kereskedelmi forgalom is mutatja, hogy a kapcsolat jó és stabil. Ez azon alapul, hogy két szomszédos államról van szó, amelyeknek a történelmi és kulturális kapcsolatai szorosak, területükön egyaránt jelentõs kisebbség él, és mindketten uniós tagállamok - tette hozzá Varga Mihály.

Constantin Nita hangsúlyozta: Románia teljes nyitottsággal közeledik Magyarország felé, nyitott minden olyan kezdeményezésre, amely a jó kapcsolatokat erõsíti. Négyéves szünet után remélhetõleg új kezdetnek vagyunk a tanúi - mondta a román miniszter.

Varga Mihály a tárgyalásról szólva kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokban az átlagosnál nagyobb a kis- és középvállalkozások (kkv) aránya - számuk mintegy tízezerre tehetõ -, erre alapozva olyan üzleti kezdeményezéseket kívánnak támogatni, amelyek a kereskedelmi kapcsolatokat fejleszteni tudják. Román kollégájával együtt fontosnak tartják azt is, hogy a cégalapítás és -finanszírozás a jövõben rugalmasabb legyen.

A tárgyaláson szó volt a közlekedési kapcsolatok fejlesztésérõl is. A román fél felvetette, hogy a gyorsvasút Budapest és Bukarest közötti kiépítése bõvíthetné és gyorsabbá tenné a személy- és teherforgalmat, amit mindenképpen meg kívánnak vizsgálni, hiszen Magyarország érdeke is az, hogy ez a fajta közlekedési kapcsolat megerõsödjön - mondta Varga Mihály.

A román fél felvetette azt is, hogy jobban ki lehetne használni a constantai kikötõ nyújtotta szállítási lehetõségeket, amit a magyar kormány mindenképpen támogatni fog. Varga Mihály hozzátette: a maga részérõl azt vetette fel, hogy a privatizációs döntés után a magyar állam akár tulajdonosként is megjelenhessen a constantai kikötõben, amitõl román kollégája nem zárkózott el, megvizsgálják ennek lehetõségét.

A tárgyaláson szó volt arról is, hogy Magyarország szívesen megosztja a devizahitelekkel kapcsolatos tapasztalatait Romániával, tájékoztatja az eddig megtett és a tervezett további lépésekrõl.

Constantin Nita gazdasági miniszter elmondta: a két fél a következõ években közösen megvalósítható projektekrõl folytatott eszmecserét, érintve a közlekedés, közúti és vasúti szállítás valamint a földgáz kérdését is, továbbá szó volt az infokommunikáció, az idegenforgalom és a kkv-k kérdéseirõl is.

Szóba került az is, hogy albizottságot hoznak létre a gazdasági vegyesbizottságon belül, amelyek a kiemelt területekkel (energiaszektor, infrastruktúra, kkv-k) foglalkoznának - mondta a román miniszter, aki bejelentette, hogy magyar kollégáját meghívta Bukarestbe.

Constantin Nita hangsúlyozta: Románia teljes nyitottsággal közeledik Magyarország felé. Négyéves szünet után remélhetõleg új kezdetnek vagyunk a tanúi, s remélhetõleg valóra válik a 10 milliárd eurós kereskedelmi forgalom elérésére tett közös célkitûzés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!