2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Középtávon reális az egy számjegyû szjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-16 14:48:16
Címkék: Bihari hírek, szja
Az adórendszert a következõ idõszakban a stabilitás és a növekedés ösztönzése jellemzi majd, a társasági adót nem kell emelni - mondta az NGM helyettes államtitkára a 180 percben.

Az adórendszer átalakítása 2014-re befejezõdött, ezt követõen a rendszer stabilitásának megõrzése a fõ cél – nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a hétfõi Napi Gazdaságnak. Pankucsi Zoltán a lapnak azt mondta, lassítani kell az adójogi változások ütemét, kevesebb és jól kidolgozott javaslatokra kell törekedniük. Szólt arról is, hogy további lépéseket terveznek a nemzetközi adócsalás és-elkerülés elleni fellépésben, és megerõsítette: a fogyasztási típusú adók súlya a maihoz képest megmarad, a fiskális lehetõségek tükrében azonban továbbra is kormányzati szándék a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése, a családalapítás kiemelt támogatása, valamint a sérülékeny munkaerõ-piaci csoportok védelme adóterhelésük alacsony szinten tartása.

Az adózásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkár a keddi 180 percben megismételte: az adórendszert a következõ idõszakban a stabilitás és a növekedés ösztönzése jellemzi majd. A rendszerben az elmúlt négy évben tapasztalt dinamikus és nagy léptékû mozgás helyére egy stabil, kiszámítható adókörnyezetnek kell lépnie, le kell lassítani az adóváltozások ütemét és csökkenteni a számot, hogy a piaci szereplõk tervezni tudjanak. Szerinte fontos, hogy képesek legyenek felmérni beruházásaik pénzügyi vetületeit, és ha látják a jövõt, döntéseiket is megalapozottabban hozhatják majd meg, mint egy folyamatosan változó adókörnyezetben. A stabilitás garanciája a biztos költségvetés, a tartható hiány, amelynek az adópolitika is eszköze, így indokolatlan kiengedések biztosan nem lesznek, de a társasági adót sem kell emelni - tette hozzá.

Pankucsi megismételte, az a szerkezet, amelyben fogyasztást, forgalmat terhelõ adókon van a hangsúly, nem fog változni. Hogy aztán ezen belül az áfakulcsok módosulnak-e, az a költségvetés kérdése, most mindenesetre nincs tervbe véve semmilyen változás semmilyen irányban. Az a törekvés is megmarad, hogy tovább csökkenjenek az élõmunkát terhelõ adók - hangsúlyozta. Ennek volt az elsõ lépése az egykulcsos, 16 százalékos szja, amely ha a költségvetési mozgástér ezt megengedi, tovább csökkenthet, és reálisnak tûnik, hogy középtávon az egy számjegyû szintet is elérheti – jelentette ki a helyettes államtitkár a Kossuth rádió reggeli mûsorában. Az adórendszer mûködtetésének hatékonyabb tételérõl sem szabad azonban elfeledkezni, ezért az adóhatóság újabb és újabb eszközöket kap majd, hogy minél hatékonyabban láthassa el a számára elõírt megelõzõ és ellenõrzõ funkciót – figyelmeztetett Pankucsi - , a cél ugyanis, hogy minél többen vegyenek részt a közteherviselés rendszerében, mert ez adja meg a lehetõséget az szja-csökkentéshez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!