2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gyermekes családokat érinti: ezt vásárláskor át kell gondolniukForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-18 14:44:38
A kerékpárra szerelhetõ gyermekülések veszélyeirõl, valamint a gyermekeknek és felnõtteknek vásárolt sporteszközök biztonságáról kérdezték a szakértõket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivõje a gyermekeknek szánt sporteszközök vásárlása esetén mindenképpen a szaküzleteket javasolja.

A nyári napsütés kerékpározásra csábítja a felnõtteket, gyermekeket egyaránt. Azok a szülõk, akik gyaloglás helyett szívesen választják a kerékpárt, a még kerékpározni nem tudó gyermekeiket kerékpárra szerelhetõ gyermekülésbe ültetve viszik magukkal túráik, vagy a mindennapos közlekedésük során. A kisgyermekek testi épségének megóvása érdekében joggal várható el, hogy a számukra készült gyermekülések megbízhatóak, tartósak, biztonságosak és kényelmesek legyenek. A nem megfelelõ kialakítású, szilárdságú és stabilitású termékek balesetet okozhatnak. A kerékpárra szerelhetõ gyermekülések veszélyeirõl, a gyermekeknek és felnõtteknek vásárolt sporteszközök biztonságáról kérdezték a szakértõket.

Sporteszköz vásárlásakor is egyre többen keresik fel azokat az internetes oldalakat, amelyeken használt árukat kínálnak. Azt mondják, 20-30 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez, mint az üzletekben. Legtöbben kerékpárt, gyermekülést, vagy otthoni edzõgépeket, például szobabiciklit vásárolnak használtan. Ha magánszemélytõl vásárolunk, a szóbeli szerzõdés is azt jelenti, hogy az eladó garantálja a meghirdetett minõséget. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy az elõzõ tulajdonos hogyan használta a sporteszközöket, ezzel szemben a szakboltokban tanácsot is kérhetünk, és garancia is van az árura.

Dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivõje a gyermekeknek szánt sporteszközök vásárlása esetén mindenképpen a szaküzleteket javasolja, mert azokban akár személyre szabottan is be tudják állítani a vásárolt terméket. Emellett a Hatóság tapasztalatai szerint a sportáruházakban, szaküzletekben vásárolt termékek esetében sokkal kevesebb termékbiztonsági probléma merül fel. Az áruházláncokban pedig jellemzõen az olcsóbb és gyengébb minõségû termékeket forgalmazzák.

Dr. Fülöp Zsuzsanna azt javasolta, ha a vevõk valamilyen biztonsági problémát tapasztalnak a terméken, értesítsék a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, amely vizsgálatot indít. Felhívta a figyelmet arra is, ha a termék sérülést, balesetet okoz, azért a gyártó felelõsséggel tartozik. Amennyiben a gyártóval nem sikerül megegyezni, a fogyasztók bírósági úton is érvényt szerezhetnek a jogaiknak. Dr. Fülöp Zsuzsanna hangsúlyozta: használt termék esetén is vannak a vásárlónak garanciális jogai. Ha üzletben vásároljuk a használt terméket, akkor minimum egy év a szavatossági idõ, a használtság fokából eredõen azonban más igényeket lehet támasztani. Magánszemélytõl történõ vásárlás esetén pedig a polgári jog szabályai szerint fél éves szavatossági idõ érvényesíthetõ.

A Hatóság vizsgálta a kerékpárra szerelhetõ gyermeküléseket is. A biztonsági vizsgálatokra öt fajta kerékpárülésen került sor, és egyik sem felelt meg a biztonsági követelményeknek, ezek forgalmazását a Hatóság megtiltotta. A legfõbb, balesetveszélyt jelentõ hiba az volt, hogy az ülés kerékpárhoz, illetve csomagtartóhoz való rögzíthetõsége nem volt megfelelõ. Elõfordult az is, hogy olyan alapfelszerelés hiányzott róla, mint a biztonsági öv vagy a lábtartó, vagy éppen a háttámla és a lábtartó mérete nem volt megfelelõ. Dr. Fülöp Zsuzsanna hozzátette: vásárlás elõtt érdemes ellátogatni a Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjára, ahova folyamatosan felteszik a veszélyesnek minõsített gyermekjátékokat, sporteszközöket.

Gáspár Tamás, a BrinGáspár kerékpárszaküzlet tulajdonosa hangsúlyozta: az ár-érték arányt kerékpárok vásárlás esetén is szem elõtt kell tartani, új biciklit 45-50 ezer forint alatt nem érdemes vásárolni, mert abba gyengébb minõségû alkatrészeket szereltek. Gáspár Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a kerékpároknál nagyon fontos az elsõ beállítás, amelyet a szaküzletekben elvégeznek. A szakember szerint bukósisakból mindenképpen érdemes újat vásárolni, mert a használt védõeszköz elõéletét nem ismerjük, s akár a hamis biztonság érzetét is keltheti. A bukósisakokat 5-6 év után le kell cserélni, hiszen hõmérséklet ingadozásnak, UV-sugárzásnak vannak kitéve, amelyek öregítik az anyagot.

Gáspár Tamás a gyermekeknek vásárolt kerékpárok esetében a következõ kiegészítõket elengedhetetlennek tartja: az elsõ kerékre felszerelt, két borostyán sárga, két oldalról látható fényvisszaverõ prizma, elõre fehér, hátra piros fényvisszaverõ prizma, elõre fehér színû, hátra piros színû lámpa, amely 150 méterrõl látható, két egymástól függetlenül mûködõ fékberendezés, valamint a csengõ. Az ötvenezer forint körül kapható kerékpárokon ezek az alkatrészek már gyárilag rajta vannak, tette hozzá a szaküzlet-tulajdonos. Gáspár Tamás a bukósisakot is kötelezõvé tenné, hiszen a balesetek 50-55 százaléka végzõdik komolyabb sérüléssel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!