2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Elemzõk: a kormányzati zárolás biztonsági óvintézkedésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 08:43:45
Biztonsági óvintézkedésnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzõk a csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos kormányzati zárolást, amellyel a kormány biztosítaná, hogy Magyarország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá.

Abban is egyetértettek a megkérdezettek, hogy a most bejelentett intézkedéseken túl születhetnek még a 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt garantáló további lépések.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank makroelemzõje, és Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzõje is úgy vélte, hogy a zárolás az Európai Bizottság megnyugtatását is szolgálja. Török Zoltán azt is megjegyezte, hogy a hiány egyelõre nem alakul veszélyesen, bár az elsõ félévi idõarányos deficit a szokottnál kicsit magasabb volt.

A nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintot érintõ mostani zárolás szinte kényszerû lépés a kormány számára, mert mindenképp meg kívánja akadályozni, hogy az ország visszakerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alá - mondta a Buda-Cash Brókerház elemzõje. Fazakas Péter emlékeztetett: Varga Mihály megerõsítette: az idén várható valamiféle konverzió a devizahiteleknél, ám arra törekszenek, hogy ez semmilyen szinten ne terhelje a költségvetést. Azokat a félelmeket igyekezett elosztatni, hogy a devizahitelek tervezett átváltásának lehet költségvetési hatása.

Az is felvetõdött korábban, hogy a banki különadó egy részét elengedné a kormány annak fejében, hogy a bankok - most még nem ismert módon - konvertálják a devizahiteleket. Ennek azonban mérséklõdött az esélye, ami szintén javíthatja a költségvetés pozícióját, vélekedett az elemzõ, hozzáfûzve, hogy mindez persze a bankok helyzetét ronthatja.

Aláhúzta: a kormány elkötelezettsége látszik a tekintetben, hogy tartsa az unió által elvárt a költségvetési hiányt, de további intézkedésekre is sor kerülhet. Valószínûnek tûnik, hogy a devizahitek átváltásának költségeit döntõen a bankoknak kell majd viselniük. Ez nem egyszeri nagy leírás, hanem idõben elhúzódó folyamat lesz - jegyezte meg.

Németh Dávid, a KÚH Bank vezetõ elemzõje elmondta: úgy tûnt, hogy megúszható az idei év kiigazítások nélkül, mivel nõttek az adóbevételek az utolsó egy-két hónapban. Több tényezõ azonban, például a közmunkaprogram, vagy az újabb brüsszeli szankciók híre szintén növeli az állami kiadásokat.

A mostani 0,3 százalék körüli GDP-arányos kiigazítással fedezhetõk a többletkiadások, amelyek 100-120 milliárdra tehetõk.  Nem világos - emelte ki a vezetõ elemzõ -, hogy mit tervez az állam a devizahiteles program keretében, mekkora szerepet vállal abban, és kérdésesnek nevezte azt is, hogy hogyan alakulnak az áfa- és jövedékiadó-bevételek.

Németh Dávid hozzátette, a mostani 110 milliárddal együtt összesen idén 200 milliárd forintot zárolt a kormány, ez jövõre is szükséges a költségvetés számára, de azt már tartósabb intézkedéssel kell biztosítani - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!