2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Új riválist kap a PostaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 08:57:36
Egyre több helyen bukkannak fel Budapesten és több vidéki városban is a Webox csomagautomatái, amelyek okosabbak lehetnek a Magyar Posta termináljainál.

Már két hónapja mûködik a Magyar Posta 26 darab csomagautomatája, de hamarosan új riválist kaphat az állami vállalat. Ugyanis a Webox Hungary Kft. is országszerte telepíteni kezdte a termináljait, terveik szerint csak Budapesten 40 automata közül választhatnak majd az ügyfelek, míg 2016-ig összesen háromszáz terminálból álló hálózat kiépítése a cél. Jelenleg tesztelnek, de vélhetõen még a nyáron beindulhat a rendszer, amely többet tudhat majd, mint a Magyar Posta szolgáltatása.

Például QR kód alkalmazásával sokkal gyorsabban át lehet majd venni a csomagot, bankkártyával is lehet fizetni – ezt elvileg az állami cég terminálja is tudni fogja hamarosan –, csomag feladásra is lehet használni, valamint nem csak a webáruházak és a vásárlók, hanem két ember közötti csomagküldésre is alkalmas lesz a Webox.

A rendszer lényege, hogy az ügyfél sms-t kap, amikor megérkezett a csomag a megjelölt automatába, ahol 3 napig õrzik. A Magyar Posta automatáiban ellenben csak 48 óráig. Az állami vállalat korábban azt közölte, hogy nyáron további 14 automatát helyeznek üzembe részben Budapesten belvárosi helyszíneken, részben további vidéki nagyvárosokban. A Webox hamarosan felfedi lapjait, így kiderülhet például, hogy hány webáruházzal állapodtak meg. A Posta jelenleg hétnél tart, de a Shopline és a Vatera a legnagyobb közülük.

A Webox Kft.-t tavaly alapították, tulajdonosa a szintén tavaly alapított MT-KV Investor Kft. Utóbbinak Komáromi Veronika a többségi tulajdonosa, de a Széles Gábor által elnökölt Mûszertechnika-Holding Zrt. is 24 százalékos részesedéssel bír. „Az EasyPack lengyel partnerünknek 452 ezer forintot kaucióként fizettünk a rendelkezésünkre bocsátott bemutató csomagterminálban esetlegesen keletkezõ károk fedezetéül” – olvasható a Webox tavalyi beszámolójában. Ebbõl kiderült, hogy a vállalkozás indulásához szükséges számítástechnikai eszközöket 822 ezer forint értékben vásároltak.

A csomagautomaták hardverét a lengyel InPost szállította le a cégnek. Lengyelország második legnagyobb postai szolgáltatója csomagautomatáival be akarja hálózni egész Európát. Berendezéseivel olyan távoli országokban is ott van már, mint Chile, Ausztrália, Szaúd-Arábia és Ciprus. Tervei között szerepel a világ legnagyobb e-kereskedelmi piacaira – az USA-ba és Kínába – is betörni. Az észtországi bevezetésnél pedig két hónapon belül az összes interneten megvásárolt termék 50 százalékát az InPost terminálok kézbesítették.

A Magyar Posta vezetõi korábban az új szolgáltatás 2012-es beindulását ígérték. Ennek ellenére csak 2012 decemberében írták ki a közbeszerzést, amit Getronics Kft. nyert. Az állami vállalat végül tavaly szeptember 18-án kötött szerzõdést a céggel összesen 431 millió forint értékben 35 darab automatára, de opcionálisan további 15 darabot rendelhet. Egy automatában 76 rekesz van, háromféle méretben, a legnagyobban egy mikrohullámú sütõ is elfér. A csomaglogisztikai területen 32 százalékos részesedéssel jelenleg piacvezetõnek számít a Magyar Posta.

Az elmúlt egy évben a rendszeresen internetezõk 72 százaléka, összesen 3,4 millió magyar vásárolt legalább egyszer az interneten – derül ki az eNet-Telekom online vásárlási szokásokat vizsgáló kutatásából. A fennmaradók közül 12 százalék ugyan vásárolt online, de több, mint egy évvel ezelõtt, 16 százalékuk azonban még nem élt ezzel a lehetõséggel. Tavaly a magyarországi online kiskereskedelmi forgalom elérte a 217 milliárd forintos összforgalmat, ami a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom 3,1 százaléka. A hazai e-kereskedelmi piacon jelenleg 5400 magyar nyelvû webáruház található.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!