2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A dohányzásnál is ártalmasabb a mértéktelen elhízásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 14:04:34
A dohányzásnál is jobban megrövidíti az élettartamot a súlyos elhízás - állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, akik a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mértéktelen elhízás és a halálozás össszefüggésérõl.

A PLOS Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek az Egyesült Államok, Svédország és Ausztrália lakosságáról korábban készült húsz nagyszabású tanulmány adatait vették górcsõ alá. Az adatok elemzésébõl megállapították, hogy a súlyosan elhízottak - átlagos testmagasságú, 45 kilogramm vagy annál nagyobb túlsúllyal rendelkezõ emberek - 6,5-13,7 évvel korábban halnak meg, mint egészséges testsúlyú társaik.

Miközben valaha igen ritka volt ez az testi állapot, manapság a III. osztályba sorolt vagy túlzottan elhízottak száma emelkedõben van. Az Egyesült Államokban például a felnõttek hat százalékát a súlyosan elhízottak között tartják számon. Tanulmányunk elõtt a túlzott elhízással összefüggõ idõ elõtti elhalálozás kockázatáról keveset tudtunk - hangoztatta Cari Kitahara, az amerikai rákkutató intézet (NCI) munkatársa.

A kutatók 9500 túlzottan elhízott személyt és 304 ezer normál súlyú személyt vontak be tanulmányukba, kizárták belõle azokat, akik életükben bármikor dohányoztak vagy bizonyos betegségekben szenvedtek.

Kimutatták, hogy az általános elhalálozás kockázata a testtömeg-index (BMI) növekedésével párhuzamosan folyamatosan nõ a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség okán. Átlagosan 6,5 évvel kevesebbet élnek azok, akiknek a testtömeg-indexe 40-44,9 közötti, és 13,7 évvel kevesebbet azok, akiknek a BMI-je 55-59,9 közötti.

Az egészséges testsúlyú emberek esetében a dohányzók 8,9 évvel kevesebbet élnek a nem dohányzóknál, azaz a túlzottan elhízottak élettartama azonos vagy még rövidebb volt, mint dohányzóké.

A testtömeget általában a testtömeg-index számmal jelzik, amely a testmagasság és a testtömeg közötti összefüggést fejezi ki. (A kilogrammban mért súlyt kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével.) Az optimális érték a 18,5-24,9 közötti szám. A 25-29,9 egység közötti érték túlsúly, a 30-nál több már elhízás, a 40 feletti a túlzott elhízás tanújele.

Az Egyesült Államokban a felnõtt lakosság 36 százaléka elhízott. A 40 vagy annál magasabb testtömeg-indexûek száma bõ négyszeresére emelkedett az elmúlt harminc évben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!