2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Csontvelõ-átültetés gyógyított meg két betegetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-23 13:48:12
Csontvelõ-átültetés gyógyított meg két ausztrál beteget a rákból és az AIDS-bõl - hangzott el Sydney-ben egy konferencián, amely néhány órával elõzte meg a melbourne-i AIDS-világkongresszus megnyitóját.

A két beteget a sydney-i St. Vincent kórházban kezelték. Az egyik beteg Hodgkin-limfómában szenvedett, és 2010-ben kapott csontvelõ átültetést. Donorja olyan ember volt, aki genetikai védelemmel rendelkezik a HIV-vel szemben.

A második páciens akut leukémiája gyógyítására kapott csontvelõt 2011-ben, és szintén megszabadult a HIV-tõl, bár a donornak nem volt semmilyen ismert genetikai immunvédelme. Óvatosságból mindkét betegnél folytatták az antiretrovirális terápiát.

A St. Vincent kórház hematológiai és csontvelõ-transzplantációs osztályának igazgatója, Sam Milliken vezette kutatócsoport úgy véli: az õssejt-átültetésnek egyre nagyobb szerepe lesz a HIV kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy ebben a fázisban a kezelés ilyen módja túl veszélyes a csak HIV-fertõzött betegek számára, ám a jövõben ott a lehetõség, hogy a vírus ellen hatásosan használjuk a transzplantációt - hangsúlyozta Milliken a sydneyi konferencián.

A világon eddig egy pácienst gyógyítottak ki csontvelõ-átültetéssel a szerzett immunhiányos betegségbõl, vagyis az AIDS-bõl, 2007-2008-ban Berlinben. A korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a HIV-vírustAIDS-világkonferencia - Csak a fertõzöttek harmada kap gyógyszeres kezelést

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!