2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Ismét kelendõ a Start-számlaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-24 12:59:19
Idén az újszülöttek több mint kétötödének nyitottak ilyen megtakarítást a szülõk, ez kiemelkedõen jó arány tavalyhoz képest - számol be a Világgazdaság.

Tavaly az elsõ félévben csak minden tizedik gyerek számára kezdtek Start-számlán takarékoskodni a hozzátartozók, az idén viszont már ismét olyan népszerû a program, mint korábban. A Babakötvény kamata kiemelkedõen magas

Elmúlt a szülõk idegenkedése az államkincstári Start-számlákkal szemben – derül ki a Magyar Államkincstár statisztikáiból. Az idén az elsõ félévben 45 686 gyerek került be a kincstár nyilvántartásába, közülük több mint 19 ezernek nyitottak számlát. A kincstári számlán tartott megtakarítások összege az elsõ félévben megközelítette a 3 milliárd forintot, míg Start-számlákra több mint 922 millió forintot utaltak át a szülõk vagy más hozzátartozók.

Az, hogy az idén az újszülött gyerekek több mint kétötödének nyitottak ilyen számlát a szülõk, kiemelkedõen magasnak számít tavalyhoz képest. 2013-ban ugyanis az elsõ félévben nyilvántartásba vett nem egészen 44 ezer gyerekbõl mindössze 4780-nak lett Start-számlája. Holott a korábbi években ezek a számlák népszerûek voltak, 2012-ben például az elsõ félévben nyilvántartásba került csaknem 45 ezer baba közül majdnem 25 ezer számára kezdtek így takarékoskodni.

A tavalyi visszaesés oka az lehetett, hogy 2012 októberétõl az államkincstár monopolhelyzetbe került a Start-számlák piacán. Korábban a bankoknál és a takarékszövetkezeteknél is lehetett ilyen konstrukciókat nyitni, azóta viszont csak a kincstárnál, emellett ha az ügyfelek elégedetlenek a meglévõ szolgáltatójukkal, a korábban megnyitott számlát csak az államkincstárhoz vihetik át, ahol állampapírba tehetik a gyerekek pénzét.

A szülõk viszont a promóciós programok ellenére sem lelkesedtek az államkincstári Start-számláért, és az sem hozott fellendülést, hogy a 2006 elõtt született gyerekek számára is engedélyezték a számlanyitást. Ennek az egyik oka az lehetett, hogy a kincstár hálózata kisebb, mint a bankoké volt, emellett az is nehézséget okozhatott, hogy miközben a Start-számla viszont elsõsorban kis összegû rendszeres megtakarításokra lett kitalálva, az arra megvásárolható állampapírok többsége 10 ezer forintos névértékû volt.

A számlanyitásnak viszont újabb lendületet adott, amikor tavaly decemberben bevezették az úgynevezett Babakötvényt, amelyet kizárólag a kincstárnál nyitott Start-számlákra lehet megvásárolni. A 19 éves futamidejû lakossági állampapír kamata igen kedvezõ, az infláció fölött 3 százalékpontnyi kamatot fizet minden évben, a névértéke pedig egy forint, így bármilyen kis összegû rendszeres megtakarításra alkalmas az értékpapír.

Az Államadósság Kezelõ Központ eddig két sorozatot bocsátott ki a kötvénybõl. A 2032-ben lejáró értékpapírból a 2014 február 1-je elõtt született gyerekek számára lehet jegyezni, ennek a sorozatnak a kamata az idén rendkívül vonzó, 8,7 százalékos. A tudatos szülõk gyorsan átálltak a jól fizetõ kötvényre, május végéig 5,1 milliárd forintnyit vásároltak belõle. A 2033-ban lejáró sorozatból az idén február 1. és 2015 január 31. között született gyerekek számára lehet jegyezni.

Ebbõl a kötvénybõl május végéig 71 millió forintnyit adtak el. A kamat is alacsonyabb ennél a sorozatnál: mindössze 4,7 százalékos. Jövõre viszont, amikor már minden Babakötvény sorozat kamata a 2014-es átlagos inflációhoz igazodik majd, nem lesznek ilyen különbségek az egyes évjáratok között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!