2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kétségtelenül ez most a kisgyerekes családok legnagyobb gondjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-27 12:29:00
Nyaranta az óvodák is bezárhatnak pár hétre, és ha a szünet hosszabb, mint amennyi szabadsága van a szülõknek, jön a kérdés: hová tegyék a picit?

Az óvodai szünet sok helyen hosszabb, mint amennyi szabadsága a szülõknek van. Azokban a családokban, ahol a nagyszülõk dolgoznak, ez komoly probléma lehet, hiszen ilyen kicsi gyereket táborba még nem lehet küldeni, de a munkahely megtartása is fontos szempont.

Bukovicsné Nagy Judit, a VIII. kerületi Koszorú utcai óvoda vezetõje a Napközben csütörtöki adásában hangsúlyozta, a köznevelési törvény szerint a nevelési év szeptember 1-tõl augusztus 31-ig szól, vagyis a gyermekek elhelyezésérõl az óvoda fenntartójának egész évben gondoskodni kell.

Saját gyakorlatukról Bukovicsné Nagy Judit elmondta,  július végétõl öt hétre bezárnak, az ekkor is óvodai felügyeletet igénylõ gyerekek elhelyezésének sarkalatos kérdését pedig úgy oldják meg, hogy a közelben mûködõ másik intézménybe irányítják a kicsiket. Ezt a fajta óvodák közti segítségnyújtást az teszi lehetõvé, hogy nem egy idõre esnek a szabadságok kiadását és a karbantartási, felújítási munkák elvégzését segítõ nyári szüneteik. Hozzátette, hogy egyébként ilyenkor zajlik a plüssállatok fertõtlenítése is.

A Koszorú utcai óvodában nagyon kevesen, négyen kérték az ügyeletet, amiben az is benne van, hogy a kerületben sajnálatosan nagyon sok szülõ munkanélküli, így tudnak a gyerekekkel lenni – mondta az óvodavezetõ.

Bukovicsné Nagy Judit azt is hangsúlyozta, hogy a kisgyerekeknek nehézséget jelenthet, ha új intézménybe, új gyerekek közé, új óvodába kell menniük. Több egyébként munkába járó szülõ ezért valahogy mégis megpróbálja megoldani, hogy maga gondoskodjon gyermeke felügyeletértõl a néhány nyári hét alatt.

Csák Annamária, a IV. kerületi nevelési tanácsadó gyermekpszichológusa tudomása szerint az egész nyáron is óvodába járó gyerekek elhelyezését, a VIII. kerületihez hasonló módon, az összes többi városrészben is megoldják Budapesten. A nagy kérdés szerinte is az, hogy az ideiglenesen átirányított kicsik hogyan tudnak alkalmazkodni az új környezethez – ez nem mindenkinek megy egyformán.

Azoknak, akik nem tudják rokonokra bízni, és a nyári szünet alatt másik óvodába sem akarják vinni gyermeküket, nagyon jó, bár egyelõre nem jellemzõ, megoldás, hogy összefognak ismerõs szülõkkel és kölcsönösen kisegítik egymást. Ilyen esetekben az éppen ráérõ felnõtt akár négy-öt gyerekre is vigyázhat, míg a többi szülõ dolgozik. A szülõi kalákák adott esetben sokkal jobb megoldást jelenthetnek, mint az átmeneti nyári óvodaváltás – tette hozzá a pszichológus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!