2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A kormány veszi meg az MKB-tForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-28 14:49:42
Címkék: Bihari hírek, mkb
Budapest 55 millió eurót fizet a Bayerische Landesbanknak (BayernLB), amely ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását. A tervek szerint szeptemberig véglegesítik az ügyletet, amely elemzõk szerint nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt.

A magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t (MKB Bank) a Bayerische Landesbanktól (BayernLB) - közölte csütörtökön a bajor tartományi bank. A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik. Az MKB Bank értékesítése nagy megkönnyebbülés - idézték a közleményben Johannes-Jörg Rieglert, a bajor állam többségi tulajdonában lévõ bank igazgatótanácsának elnökét. A magyar leányvállalat értékesítése a múlt egy terhétõl szabadítja meg a társaságot - tette hozzá Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy kemény, de fair tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással lezártuk a magyar fejezetet - mondta Söder.

A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa. Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás elõtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tõkehelyzetének megerõsítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt. A BayernLB a közelmúltban több lépcsõben mintegy 670 millió euró értékû tõkeemelést hajtott végre magyar érdekeltségénél. A bajor állam 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a 2008-ban elmélyült világméretû pénzügyi válságból. Az Európai Bizottság egy sor intézkedést, köztük a magyar leányvállalat értékesítését írta elõ az állami támogatás ellentételezésére.

Varga: nõ a bankrendszerben a magyar tulajdon aránya

Az MKB megvétele az elsõ lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan mûködõképes, erõs, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nõhet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban. A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás elõtt 270 millió eurós tõkeemelést hajt végre a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt.-ben (MKB), tehát a magyar adófizetõknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.

A magyar állam 55 millió euróért veszi meg a Bayerische Landesbank-tól az MKB 99,9 százalékos részvénypakettjét. Jelezte azt is: reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erõs, versenyképes pozícióját, és így a piaci értékesítésére is lehetõség lesz majd.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a hazai bankrendszerben is kiderült, egyáltalán nem mindegy, hogy kik a magyarországi bankok tulajdonosai. Kiemelte: a gazdasági válság kitörésekor a külföldi tulajdonú bankok jelentõs forrást vontak ki a hazai bankrendszerbõl, ezzel instabillá tették a hazai pénzügyi rendszert, a bankrendszer hitelezési szintje visszaesett, leállt. Ez nem jó a magyar gazdaságnak, szükség van arra, hogy a bankok hitelezzenek, további forrásokat adjanak a vállalkozások fejlesztéseihez, beruházásaihoz. A hazai bankrendszer konszolidációjának egyik nagyon fontos lépése az MKB Bank megvásárlása - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az MKB eladó volt, az Európai Bizottság döntése alapján 2016-ig értékesítenie kellett a bajor tulajdonosnak. Az MKB egy országos fiókhálózattal rendelkezõ, mûködõképes bank, lehetõség van arra, hogy megvásárlásával a magyar kormány a hitelezési aktivitást erõsíteni tudja, és ezzel egy versenyképesebb bankrendszerhez járuljon hozzá - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Elemzõk: nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt

Az ING és az Equilor szakértõi szerint nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát és a tervezett, 2,9 százalékos hiánycélt az, hogy a magyar kormány 55 millió euróért megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). Kuti Ákos, az Equilor, és Balatoni András, az ING vezetõ elemzõje is azt emelte ki az MTI érdeklõdésére, hogy a lépés abba a kormányzati stratégiába illik, amely szerint növelni kell a hazai tulajdon részarányát - és így a magyarországi finanszírozást - a magyarországi bankrendszerben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!