2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Devizahitelesek! Elérkezett a nagy napForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 12:46:16
Pénteken lépett érvénybe a devizahiteles mentõcsomag elsõ törvénye. De mégis kinek jár vissza pénz, és mikor juthatunk hozzá?

Pénteken lépett hatályba a devizahiteles mentõcsomag elsõ törvénye. Ugyan a végleges rendezés módját még nem ismerjük, azonban több dolog tisztázódott a visszatérítésekkel kapcsolatban.

Hova forduljak, hogy minél elõbb megkapjam a pénzt?

Sokan már most számítanak a plusz bevételre, de ezzel két ok miatt is jobb, ha várnak:

Egyrészt a teljes szabályozás várhatóan õsszel születik meg, és ekkor indulhat meg az ügyfelek részére a kártérítés. A másik ok, hogy a még élõ szerzõdések esetén várhatóan nem készpénzt kapnak az ügyfelek, hanem a tõketartozásuk csökken, és ezzel a havi fizetendõ is kevesebb lesz.

Miért csak az kaphatja vissza a pénzt, akinek lezárt hitele van? Akinek még él a hitele attól ugyanúgy elvették a pénzt!

A még élõ szerzõdéssel rendelkezõk is visszakapják a pénzt, csupán más formában. Az õ esetükben várhatóan a tõketartozást csökkentik, amivel egyébként hosszú távon jobban járnak, mintha készpénzben kapták volna meg az összeget és ezt a párnacihába tennék. Az õ terheik a törlesztõrészleteket csökkentik, ami a havi kiadások terén segítség a családoknak.

A végtörlesztõknek is jár a pénz?

A végtörlesztést két kategóriára kell bontani:

Az állam által felkínált kedvezményes végtörlesztésben (2011 szeptemberétõl 2012 februárjáig) résztvevõk nem kapnak vissza pénzt. A nem kedvezményes végtörlesztéssel élõknek - akik saját forrásból vagy másik hitel felvételével váltották ki a hitelüket - jár a visszatérítés a már lezárt hitelek után is.

A kisvállalkozóknak is jár a visszatérítés?

Ugyan a javaslatban még nem szerepel, de a kormány utalt arra, hogy késõbbiekben a kisvállalkozásoknak is segíthetnek devizahiteleik rendezésében. Ennek a részletei azonban még egyáltalán nem ismertek. Nem biztos, hogy ebben az ügyben megoldás fog születni, mivel a Növekedési Hitelprogram elsõ pillére ezen devizaadósok megsegítésére született meg.

Milyen esetben évül el a követelésem?

Az elévülést a törvény hatályba lépésétõl, azaz a mai naptól kell számolni. Aki tehát az elmúlt öt évben (2009. július 25. után) zárta le a hitelszerzõdését, annak a teljes futamidõre jár a visszatérítés. Lényeges, hogy a még élõ szerzõdéseknél szintén az egész futamidõre jár a pénz.

Milyen típusú hitelek után jár vissza pénz?

A pénteken megszavazott törvény szerint nem csak devizahitelek esetében jár vissza pénz, hanem a forinthitelek egyoldalú kamatemeléseinek tisztességtelenségét is vizsgálják a bíróságok, és ezek esetében is járhat vissza pénz, ha tisztességtelen volt a szerzõdésmódosítás. Minden kölcsön esetén járhat visszatérítés, elsõsorban az alábbi konstrukciók esetén számíthatunk pénzre deviza és forint alap esetén is:
Lakáshitel
Szabad felhasználású jelzáloghitel
Személyi kölcsön
Autóhitel
Autólízing
Egyéb hitelek és kölcsönök

Hogyan számoljam ki a visszajáró pénzt?

korábban már írtunk, ez valamivel egyszerûbb, igaz csak az egyik jogcím, ami alapján pénz jár vissza. Emellett a törlesztési árfolyamrés és a kamatemelések miatti többletfizetés is visszajár.

Mi biztosítja, hogy nem vernek át a számításnál a bankok?

Ugyan a bankok végzik a számításokat, azonban minden adatot kötelesek lesznek elküldeni a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ahol ellenõrzik azok helyességét. Azt még nem lehet tudni, hogy minden egyes számítást ellenõriznek, vagy csupán szúrópróba szerû lesz az ellenõrzés.

Mi a helyzet, ha végrehajtás alatt van a fedezet vagy a hitel behajtókhoz került át?

Ezekrõl az esetekrõl a most megszavazott törvény nem rendelkezik, ezért a hitelszerzõdés lezárásának idõpontja a mérvadó, tehát, ha öt éven belül került a végrehajtóhoz a tartozás, akkor lehet számítani az összegre. Fontos, hogy a speciális esetekre a késõbbi törvényekben várhatóan kitérnek, szabályozás fog születni róluk.

Az árfolyamgátasakra vonatkozni fog a visszatérítés?

Az árfolyamgát konstrukcióra külön nem tér ki a friss törvény, ezért a mostani állás szerint jár visszatérítés mindenféle korlátozás nélkül.

Mi a helyzet a hitelátvállalt autóhitellel? Ki kapja a visszatérítést?

A hitelátvállalás esetében két olyan szereplõ is van, aki visszatérítésre jogosult lehet, de arról, hogy valójában ki kapja a pénzt ebben az esetben még nem eldöntött. Valószínûleg a késõbbi törvények fognak rendelkezni ennek módjáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!