2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Többen nyitottak stabilitási megtakarítási számlátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 13:36:59
Április-júniusban 215, az adóamnesztia részeként kidolgozott stabilitási megtakarítási számlát nyitottak a hazai pénzintézeteknél, és ezekre 12,942 milliárd forintot fizettek be - írja a Napi Gazdaság. A magányszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság.

Megduplázódott a második negyedévben az adózatlan jövedelmek állománya az elsõ negyedévhez képest az adóamnesztia részeként kidolgozott stabilitás megtakarítási számlákon. Júliusig több mint 19 milliárd forint érkezett a számlákra.

A második negyedévben 215 stabilitás megtakarítási számlát (smsz) nyitottak a hazai pénzintézeteknél, melyekre 12,942 milliárd forint befizetés történt – közölte a Napi Gazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez az összeg kétszer akkora, mint az elsõ negyedévben, amikor 6,185 milliárd forintnyi összeget fizettek be az újonnan nyitott 74 számlára. Érdekesség ugyanakkor, hogy a második negyedévben közel megháromszorozódott a számlanyitások száma, vagyis többen éltek az adóamnesztia ezen formájával, igaz, kisebb összegeket helyeztek el a kontókon.

Az elsõ féléves állomány 19,127 milliárd forintra nõtt, amit 289 számlán helyeztek el, egyre tehát átlagosan több mint 66 millió forint jutott. Áprilisig három bank kínálatában szerepelt smsz nyitásának lehetõsége, a július 12-ével véget ért második negyedévre már hat hazai pénzintézetnél elérhetõ a szolgáltatás. Ezzel az OTP, az FHB és az UniCredit Bankhoz felzárkózott a Raiffeisen Bank, az MKB, illetve az Erste Bank.

Jól látszik, hogy csökkentek az egy számlára befizetett összegek, miután az elsõ negyedévben 83,5 millió forintos átlagos befizetés a második negyedévre 60 millió forintra apadt – mondta a Napi Gazdaságnak Kállay András, az Erste Private Banking igazgatója. A pénzintézet néhány hete kínálja privátbanki szolgáltatásai között az smsz lehetõséget, és Kállay elmondása szerint többségében offshore adóparadicsomokból, legfõképpen Svájcból hazautalt jövedelmek érkeznek a számlára. Az Erste elsõsorban saját ügyfeleinek utalásait fogadja be, de ajánlás révén, megfelelõ átvilágítást követõen, „külsõs” ügyfelek számára is elérhetõvé tették a szolgáltatást.

A konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik. A megtakarítási számla egyik vonzereje az idõsávos adókulcs: ha valaki az elsõ három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követõen a kulcs a harmadik-negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, ami jelenleg 16 százalék.

Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell a tõke és a hozam után adózni, az ötödik évtõl pedig az összeg adómentessé válik, sõt a mindenkori állampapírhozamokkal kamatozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!