2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Önkormányzatok – NGM: megkezdõdött az átvállalt hitelek elõtörlesztéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-01 11:35:23
Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) csütörtökön megkezdte az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az elõtörlesztését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A 14 hitelbõl álló csomag elõtörlesztésérõl az ÁKK Finanszírozási Bizottsága határozott még július 11-én. A döntés célja többek között az, hogy az állam devizaadóssága a tervezett szint alatt maradjon, de szerepet játszott benne a költséghatékonyság is. A hitelek esedékesség elõtti kifizetését az elmúlt hónapok kedvezõ forintpiaci folyamatai és az állampapírok lakossági értékesítésének együttes hatásai tették lehetõvé – írja az NGM.

Az ÁKK szakemberei elõtörlesztésre a legkedvezõtlenebb kondíciókkal rendelkezõ hitelek közül választottak.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az önkormányzati adósságátvállalás során az állam 2011 óta 1368,9 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat, melybõl 1190,1 milliárd forint átvállalását az ÁKK valósította meg. Ebbõl a 1190,1 milliárd forintból 2014. június 30-ig 363,7 milliárd forintot törlesztett vissza az adósságkezelõ, a június 30-án fennálló tartozásállomány 838,1 milliárd forint volt. (A két állomány közötti különbség a hitelfelvételkori és a jelenlegi forint devizaárfolyam eltérésébõl adódik.)

A fennmaradó 178,8 milliárd forint adósság átvállalása a Magyar Államkincstár által nyújtott törlesztési célú állami támogatással történt. Az adósságkonszolidációban részt nem vevõ – el nem adósodott – önkormányzatok a 2014. évi költségvetési törvény értelmében fejlesztési támogatásra pályázhatnak, amelynek elõirányzatát a kormány év közben 10 milliárd forintról 12,5 milliárd forintra emelte. Az adósságot fel nem halmozó települések fejlesztéseit a további években is kiemelten fogja támogatni a kormány – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!