2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyre kevesebb a szabadtéri tûz, de még mindig sok kárt okozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-02 10:40:34
Mintegy tízezerrel kevesebbszer csaptak fel a lángok szabadtéren 2014 elsõ hét hónapjában, mint két évvel ezelõtt, de még így is jelentõs károkat okoznak – közölte a katasztrófavédelem csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint ez év eleje óta több mint hat és félezer szabadtéri tûz keletkezett, ez az elõzõ év hasonló, de csapadékosabb idõszakához hasonlítva emelkedést jelent, viszont nagyságrendekkel kisebb, mint 2012-ben, amikor a szabadtéri tüzek száma meghaladta a tizenhatezret.

Idén legtöbbször Kelet- és Közép-Magyarországon lobbantak fel a lángok, amelyek leginkább értékes erdõket vagy kultúrnövényeket, jellemzõen gabonát veszélyeztetnek. Az ökológiai rendszer megújulása, a tûz elõtti állapot helyreállása olykor évtizedekig is eltart, az újratelepítés pedig költséges – írták.

A leginkább érintett megyék között minden évben ott volt Borsod-Abaúj-Zemplén megye, de jelentõs területek égtek le Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, és Bács-Kiskun megyében is.

Idén az elsõ hét hónapban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében százhúsz, Borsod-Abaúj-Zemplénben hatvan négyzetkilométernyi terület égett le szabadtéri tûzben. Az utánuk következõ Heves, Hajdú-Bihar és Pest megyében is húsz négyzetkilométer alatt marad a leégett terület mérete – áll a közleményben.

A gabonatüzekrõl megjegyezték, hogy idén százhuszonötször volt dolguk vele, és 453,4 hektáron le is égett a gabona. Tavaly az év elsõ hét hónapjában száznyolcvannégy hasonló eset történt, 862,1 leégett hektárral.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!