2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Magyar-bosnyák mezõgazdasági megállapodást kötöttekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-03 17:38:42
A két ország közötti mezõgazdasági megállapodás aláírásával zárultak kedden Budapesten, a Földmûvelésügyi Minisztériumban (FM) a magyar-bosnyák mezõgazdasági megbeszélések, az egyezményt az újságírók elõtt írta alá a két ország szakterületért felelõs tárcavezetõje, Fazekas Sándor földmûvelésügyi és Boris Tucic, bosnyák külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelõs miniszter.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a megállapodásban különös figyelmet fordítottak az állattenyésztésre és a növénytermesztésre, továbbá a kockázatkezelésre, az élelmiszerlánc-biztonság, valamint a tudományos együttmûködés kérdéseire. Úgy vélte, a megállapodás jó alapot teremt a további együttmûködéshez.

A miniszter jelezte: a konkrét együttmûködés formáit a Boszniában élõ különbözõ politikai entitásokkal lehet majd a késõbbiekben kialakítani. A célkitûzés az - ebben mindkét tárgyalófél egyetértett -, hogy a közös munka során a két ország vállalkozásait tudományos és oktatási intézményeit kell mindenekelõtt helyzetbe hozni.

A földmûvelésügyi miniszter utalt arra - amit bosnyák kollégája is megerõsített -, hogy Bosznia-Hercegovina különösen érdeklõdik a magyar mezõgazdasági kockázatkezelési rendszer iránt, különösen azért, mert az országot ez év tavaszán jelentõs árvíz sújtotta. De jó lehetõséget láttak a magyar segítségre a bosnyák uniós felkészüléssel kapcsolatban is.

Fazekas Sándor elmondta, hogy eredményes a kétoldalú agrárkereskedelem: a múlt évben Magyarország 308 millió euró értékben exportált Bosznia-Hercegovinába, és onnan mintegy 85 millió euróért vásárolt agrár- és élelmiszeripari termékeket. Az együttmûködés célja, hogy a kereskedelmi kapcsolatok is tovább erõsödjenek a két ország között - tette hozzá.

Boris Tucic többek között arról beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina nevében köszönetet mond Magyarországnak azért a segítségért, amelyet az országát sújtó májusi árvíz kárainak elhárításában nyújtott.

A bosnyák miniszter aláhúzta: nemcsak a mezõgazdaság, hanem a turizmus területén is jó együttmûködési lehetõséget lát a két ország között. Reményét fejezte ki, hogy a mostani mezõgazdasági megállapodáshoz hasonló születik majd a közeljövõben a két ország között a turizmus területén is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!