2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
MNB: nyereséges bankká tehetõ az MKBForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 08:00:07
Címkék: Bihari hírek, mnb
Ha az új tulajdonos, vagyis a magyar állam a rossz portfolióelemeket leválasztva az MKB Bankból egy aktív, további ügyfél-akvizícióra képes, univerzális bankot formál, akkor a korábbi veszteségek helyett, nyereségesen mûködhet az MKB - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybanki közlemény annak az értékelésnek a megállapításait ismerteti, amelyet az MKB-nál végeztek szakemberei, és amelyet az MKB tulajdonosának engedélyével a kormányzattal is megosztottak, így segítve a kormányzati döntéselõkészítést.

A közlemény szerint az MNB-nek jelenleg nincs tudomása olyan körülményrõl, amely a nyereségesen mûködõ univerzális bankká alakítást akadályozná. Ebben az esetben, az MKB tulajdonosa által megígért tõkepótlást is figyelembe véve kis mértékû, legfeljebb 100 millió eurós értéket képviselhet az MKB - írta a jegybank.

A magyar állam a napokban született megállapodás szerint 55 millió euróért vásárolja meg az MKB Zrt.-t, amelyet az eladó Bayern LB 270 millió euróval tõkésít fel.

A jegybanki közlemény felidézi, hogy a Bayern LB-nek az Európai Bizottság döntése alapján 2016 végéig meg kell válnia a magyar leánybankjától. Emiatt a Bayern LB az elmúlt években már többször jelezte a piaci szereplõk és a magyar állam felé is az MKB eladási szándékát. Az idén év elején az Európai Központi Bank és az Európai Bankhatóság egy átfogó eszközminõség-vizsgálatot rendelt el, amely a teljes Bayern LB csoportra, így annak leányintézményére, az MKB-ra is kiterjedt, ami szükségessé tette az MNB részvételét.

Mivel a Bayern LB a magyar állam, mint potenciális vevõ számára az eszközátvilágítási jelentést elérhetõvé tette, így a vevõ megismerhette a várhatóan szükséges tõkeemelés nagyságát. A kormány ennek megfelelõen a jelentés fõ megállapításaira alapozva a tranzakció elõfeltételeként szabta meg, hogy a szükséges tõkét a Bayern LB mindenféleképpen biztosítsa - tette hozzá az MNB.

Az MNB számára kiemelten fontos, hogy a pénzügyi rendszer szereplõi megfelelõ tõkeellátottsággal rendelkezzenek, az MKB tranzakció elõtti 270 millió euró összegû feltõkésítése ezt az igényt kielégíti. Mindez nagyban hozzájárulhat a rendezett tulajdonosváltáshoz - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!