2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több pénzt kaphatnak vissza a devizahitelesek, mint gondoltákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 09:06:22
A korábban becsültnél is több pénzt kaphatnak vissza a devizahitelesek a tisztességtelenül felszámolt árfolyamrés miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján nyilvánosságra hozott adatokból. A képletek alapján visszamenõleg, a hitelfelvétel teljes idõtartamára, kamatos kamattal jár vissza az a pénz, amit - a Kúria szerint - tisztességtelenül szedtek be, így a bankoknak nagyjából 100 milliárd forintot kell visszafizetniük. Ehhez jön késõbb az egyoldalú szerzõdésmódosítások miatti kártérítés.

A laikusok számára felfoghatatlan képletekkel számoltatná ki a pénzintézetekkel a Magyar Nemzeti Bank, hogy pontosan mennyit is kell visszafizetniük a devizahiteleseknek a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés miatt. A korábbi becslések átlagosan 100-150 ezer forintról szóltak. Vagyis, hogy ügyfelenként ennyi járna vissza az árfolyamrés miatt.

A Híradó kiszámoltatta egy szakértõvel, hogy az új módszertan alapján mennyit kell visszafizetniük a bankoknak. Kézdi Zsolt, a , RISK pénzügyi tanácsadó Kft. igazgatója szerint az adósok számára a legkedvezõbb forgatókönyvet írja le a nemzeti bank. Ugyanis, a képletek alapján visszamenõleg, a hitelfelvétel teljes idõtartamára, kamatos kamattal jár vissza az a pénz, amit - a Kúria szerint - tisztességtelenül szedtek be a bankok.

Ráadásul a jegybank szerint minden, jogtalanul beszedett pénzt a tõketartozásból kell levonniuk a bankoknak, ami az évek alatt befizetett kamatokat is módosítja - így a korábban becsült 100-150 ezer forint helyett ennél sokkal több járhat vissza a devizahitelesek - csak az árfolyamrés miatt.

Az, hogy kit, hogyan kártalanítanak, az attól függ, hogy élõ vagy lezárt szerzõdése van.

„Az élõ hitelszerzõdések esetében nyilvánvaló, hogy az ügyfelek tartozásából vonják le az árfolyamrésbõl eredõ visszafizetés összegét, ezzel csökken a törlesztõrészletük. A lezárt szerzõdéseknél erre már nincs mód. Ott nyilvánvalóan tényleges visszafizetésre kell, hogy sor kerüljön. vagy átutalással, vagy postai megküldéssel”- mondta Kézdi Zsolt.

A bankoknak nem kötelezõ az MNB módszerével számolni, saját képleteik is lehetnek, de ha nagy az eltérés a visszajáró összegek között, akkor a jegybank közbeavatkozik.

„Nekünk kötelességünk lesz ellenõrizni a bank számítási módszertanát. Ha ettõl eltér, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy el tudjuk fogadni a másik számítást. Tehát az ügyfél sokkal kevesebb pénzt kapna vissza, akkor nem gondolom, hogy azt mi elfogadjuk” – fogalmazott Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság igazgatója.

A portfolio.hu szerint, ha az MNB módszertana alapján számolnak a bankok akkor az árfolyamrésbõl fakadó veszteségük több mint 100 milliárd forint lehet. Vagyis nagyjából ennyit kaphatnak vissza a devizahitelesek összesen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!