2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Szeptemberben kormány elé kerülhet a nyugdíjreformForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 09:13:42
A több gyermeket nevelõk üdvözlik a kezdeményezést, miszerint a nyugdíj kiszámításánál figyelembe vennék a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát. Botos Katalin közgazdász, a Népesedési Kerekasztal szakértõje a közrádiónak azt mondta: reményeik szerint az átalakítással a nyugdíjrendszer is fenntarthatóbb lesz.

Már szeptemberben tárgyalhatja a kormány a Népesedési Kerekasztal nyugdíjreformról szóló javaslatát, amely szerint a nyugdíj kiszámításánál figyelembe vennék a felnevelt gyerekek számát és azok iskolázottságát. A több gyermeket nevelõk üdvözlik a kezdeményezést, igaz, sokan közülük jónak tartanák, ha a kormány kompenzálná azokat, akiknek - bár szeretnék - nem lehet gyermekük.

A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint több nyugdíjat kapnának azok a most 30-as éveikben járó szülõk, akik több gyermeket nevelnek, és akiknek gyermekük közép- vagy felsõfokú végzettséget szerez.

Botos Katalin, a testület szakértõje a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában azt mondta: a javaslattal azt szeretnék elérni, hogy javuljon a hazai munkaügyi helyzet.

A nyolc osztályt el nem végzettek közül minden második munkanélküli, ez óriási arány. A csak nyolc osztállyal rendelkezõk közül is minden negyedik. Ez fehéren-feketén megmutatja, hogy csak a tanult embernek van esélye munkát találni – szögezte le a közgazdász.

A nyugdíjrendszer ilyen irányú átalakítása egyelõre csak ötlet, de azt remélik tõle, hogy több járulékfizetéssel a nyugdíjrendszer is fenntarthatóbb lesz – tette hozzá Botos Katalin.

A kormány egyébként már szeptemberben tárgyalhatja a Népesedési Kerekasztal új nyugdíjszámítási javaslatát – mondta a KDNP frakcióvezetõje. Harrach Péter szerint elõ kell készíteni a javaslat bevezetését, és mérlegelni kell a költségvetési lehetõségeket is.

A javaslatnak nem az a célja, hogy demográfiai változásokat hozzon, hanem egy igazságtalan kiküszöbölése, hiszen a gyermeknevelés egy nagy befektetés. Mellesleg lehet egy olyan hatása, hogy javul a demográfiai helyzet – nyilatkozta a politikus, aki egyetért a Népesedési Kerekasztal azon javaslatával, hogy jutalmazzák azokat, akik a közösség érdekében erõfeszítéseket tesznek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!