2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Önkormányzat 2014 – Újabb jelölõszervezeteket vett nyilvántartásba az NVBForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-06 15:51:30
Öt újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá öt jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

A testület egyhangúlag döntött a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán a “Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, az Új Magyarország Párt, az Összefogás Kõszegért Egyesület, a Vállalkozók Pártja és a Modern Magyarország Mozgalom Párt nyilvántartásba vételérõl.

Az október 12-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölõszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt rajta.

Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitûzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölõszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra kedden öt jelölõszervezetet vett nyilvántartásba: egyhangúlag döntöttek a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége, a “Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, valamint a Német Kisebbségi Önkormányzatok Bács-Kiskun Megyei Szövetsége nyilvántartásba vételérõl.

A jelölõszervezeteket a NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi.

Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására eddig tizennyolc jelölõszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig hetet.

Az NVB ülésén Patyi András, a testület elnöke arról tájékoztatta a bizottságot, hogy az NVB július 29-ei, a nemzetiségi választások kitûzésérõl szóló határozata hétfõn jogerõssé vált, miután a Kúria elbírálta a határozat ellen benyújtott három felülvizsgálati kérelmet.

Az Országos Örmény Önkormányzat felülvizsgálati kérelemben azért kérte a határozat megváltoztatását, mert az NVB csak a 2011-es népszámlálási kérdõív két kérdésére adott válaszok alapján állapította meg, mely településeken éri el a 25-öt a nemzetiséghez tartozók száma – ismertette az NVB elnöke. Az örmények szerint ha figyelembe vette volna a népszámlálási kérdõív másik két kérdésére adott válaszokat is, akkor Érden és Dunakeszin is ki kellett volna tûzni a választást – tette hozzá.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmet elutasította, és végzésében utalt arra, egyetért az NVB – iránymutatásban megfogalmazott – álláspontjával, hogy mely kérdések relevánsak a közvetlen identitásazonosításban.

A másik két – az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Beloianniszi Görög Nemzetiségi Önkormányzat által benyújtott – felülvizsgálati kérelem azt kifogásolta, hogy mindkét településen a választás kitûzésének napján lépte át a névjegyzékben szereplõk száma a százat, így nem három, hanem négytagú testületek választását kellett volna kitûznie az NVB-nek. (A jogszabály szerint háromtagú testület választását kell kitûzni, ha a kitûzés napján a választói névjegyzékben kevesebben szerepelnek száznál, négytagút pedig akkor, ha legalább százan szerepelnek a névjegyzékben.)

A Kúria ezekben az esetekben is helybenhagyta az NVB döntését, és az indoklásban kitért arra, hogy a logika szabályai szerint csak a kitûzés napján 0 órakor rendelkezésre álló adatot fogadhatta el az NVB a névjegyzékben szereplõk számának meghatározásakor. Ha ugyanis az NVB a kitûzés napján késõbb névjegyzékben szereplõ választópolgárokat akarta volna figyelembe venni, határozatát azon a napon nem hozhatta volna meg, hiszen be kellett volna várnia a 24 óra elteltét – foglalt állást a Kúria.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!