2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Dupla munka, feleannyi pénzértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-08 15:03:08
Idén a bõséges termés okoz gondot a gyümölcsöskertek gazdáinak.

Rengeteg gyümölcs terem idén, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. Az almaszezon most kezdõdik, ebbõl a gyümölcsbõl az átlag 500 ezer tonna helyett ebben az évben várhatóan 800, egyes becslések szerint akár 900 ezer tonna teremhet.

– Látni, hogy komoly gondok lesznek, sokan nem tudnak majd mit kezdeni az almájukkal, olyan sok termett – mondta el érdeklõdésünkre Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója. – Már most alacsony a felvásárlási ár: a léalmáé 10-12 forint kilónként, szemben a más években jellemzõ 30 forint körüli összeggel. Az ültetvényeken igyekeznek elõbb kezdeni a betakarítást, hogy a „munkacsúcsot lefaragják”, hiszen a szokottnál jóval több almát kell leszedni, mégpedig idõben, ne érjen túl. Ráadásul egy hetes „sietségben” van a termés, a már most meglévõ bõséghez pedig jön majd a nyár végi Gála fajta.

– Normál években hektáronként 40-45 tonna almánk terem, 2014-ben 70-75, vagy akár 80 tonna is lehet majd. Ennek felvásárlási ára máskor 60 forint kilónként, a betárolhatóé 90-100 forint, idén már eddig 20 százalékos csökkenést tapasztaltunk – mondta a cégvezetõ.

– Dupla munka feleannyi pénzért – foglalta össze az idei év gyümölcstermesztési tanulságait Márföldi Mihály, a Hajdúhadházi Bocskai Mezõgazdasági Kft. ügyvezetõje. Ültetvényeiken meggybõl az átlagos mennyiségnek kétszerese termett, de sikerült frissen eladni mindet, a munka és értékesítés idõben kezdésének, a jó kereskedelmi kapcsolatoknak, no meg az alacsony árnak köszönhetõen: a szokásos 200 helyett 80 forintért kilónként. – Az almatermésünk másfélszeres lesz, a minõsége rendben, de sajnos, nincs rá kereslet. Az embereknek kevés a pénzük, az alma meg nem létszükséglet, sajnos, hamar lemondanak a gyümölcsvásárlásról – osztotta meg tapasztalatait a cégvezetõ. Hogy hogyan fognak túladni a bõ termésen, arról annyit tudott mondani: „mindenre felkészültünk”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!