2024. április 19. Péntek, Emma.
 
GDP-növekedési és inflációs adatdömping lesz a jövõ hétenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-09 14:31:38
Az inflációs és GDP-adatok hete lesz a jövõ hét: kedden, szerdán és csütörtökön sorra teszik közzé az uniós tagországok júliusi fogyasztói árindexeiket, amire csütörtökön az euróövezeti fogyasztói árindex teszi fel a koronát.

A GDP szempontjából a hét meghatározó napja lehet a csütörtök, mert akkor jelennek meg az elõzetes euróövezeti és német második negyedévi GDP-növekedés mellett a román, a szlovák, a lengyel és a magyar második negyedévi növekedési adatok is. A GDP-sorozatot pénteken a brit elõzetes második negyedévi adat zárja.

Elemzõk a GDP-növekedési ütem lassulására számítanak szerte a régióban. A német második negyedévre például 1,5 százalékos éves növekedést várnak az elsõ negyedévi 2,5 százalék után. Az euróövezeti éves növekedés a várakozások szerint mindössze 0,7 százalék lesz a második negyedévben az elsõ negyedévi 0,9 százalék után.

Hétfõn lehet számítani néhány, a régió befektetõi megítélését esetleg befolyásolni tudó makrogazdasági adatra a román júliusi fogyasztói árindex, júniusi ipari termelés és júniusi külkereskedelmi mérleg formájában a cseh júliusi fogyasztói árindexszel és a szlovák júniusi külkereskedelmi mérleggel kiegészítve, amihez kedden a szlovák júliusi infláció is társul.

Hétfõn esedékes az elõzetes orosz második negyedévi GDP-növekedés közzététele is, amibõl már következtetéseket is le lehet majd vonni az ország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági hatására.

Kedden az inflációs adatokat a német ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe tarkítja. A német gazdasági hangulatindex az elõrejelzések szerint az elõzõ havi 27,1 pontról 18,2 pontra, az aktuális üzleti környezet megítélését számszerûsítõ index pedig 61,8 pontról 55,0 pontra romlik.

Szerdán jelenik meg az elõzetes japán második negyedévi GDP-növekedési adat, valamint a júliusi kínai ipari termelés, kiskereskedelmi forgalom is, illetve a júniusi euróövezeti ipari termelés.

A kínai ipari termelés növekedési üteme várhatóan az elõzõ havi éves 9,2 százalékról 9,0 százalékra “lassul”, a kiskereskedelmi forgalom növekedése pedig megõrzi egy évvel korábbi 12,4 százalékos ütemét.

Az euróövezeti ipari termelés a várakozások szerint 0,1 százalékkal nõ az egy évvel korábbihoz képest, szemben az elõzõ havi 0,5 százalékkal.

Az Egyesült Államokból érkezõ fontosabb adatok között a júniusi kiskereskedelmi forgalom szerdai közzététele érdemel említést, illetve az elõzõ héten az elsõ alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában történt változásról szóló csütörtöki beszámoló, valamint a pénteki ipari termelési adatok. Pénteken jelenik meg a júliusi amerikai ipari termelés és a Reuters-Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének augusztusi elõzetese, valamint az Empire State régió júliusi ipari termelése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!