2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Keddig lehet benyújtani a pályázatokat a kancellári posztokraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-10 14:42:07
Keddig lehet pályázni az állami fenntartású felsõoktatási intézmények kancellári posztjaira. A megbízások három évre szólnak majd, cél, hogy az intézmények gazdálkodása felelõsebb és átláthatóbb legyen.

A kancellár felel a felsõoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért, ideértve a mûszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési ügyeket is, irányítja e területen a mûködést. Felel továbbá a szükséges gazdálkodási, valamint a szükséges intézkedések és javaslatok elõkészítéséért. Ennek keretében egyetértési jogot gyakorol a rektornak az intézmény gazdálkodását, szervezetét, mûködését érintõ gazdasági következménnyel járó döntései és intézkedései tekintetében, az egyetértés e döntések érvényességének, illetve hatálybalépésének feltétele.

A kancellár a felsõoktatási intézmény rendelkezésére álló forrásai felhasználásával gondoskodik annak feltételeirõl, hogy az intézmény gazdálkodása az alapfeladatok ellátását biztosítsa.

A kancellár gyakorolja az intézmény részvételével mûködõ gazdasági társaságokban és gazdálkodó szervezetekben a tulajdonosi jogokat, a nemzeti felsõoktatásról szóló törvényben meghatározott kivétellel munkáltatói jogot gyakorol a felsõoktatási intézményben foglalkoztatott alkalmazottak felett, és gondoskodik a jogszabályoknak megfelelõ pénzügyi-szakmai kompetencia biztosításáról. Feladata, hogy gondoskodjon a gazdasági vezetõi feladatok ellátásáról.

Együttmûködési kötelezettsége van a rektorral, és a fenntartó elõzetes egyetértésével bízza meg a belsõ ellenõrzési vezetõt és vonja vissza a vezetõi megbízását. A kancellár felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja. A pályázati feltételek között van egyebek között a fõiskolai végzettség, vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatása, magyar állampolgárság, cselekvõképesség, és a büntetlen elõélet. Szükséges még felsõoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban szerzett hároméves vezetõi gyakorlat.

A pályázatok a www.kozigallas.gov.hu oldalon elérhetõk. A kancellári megbízások 2014. szeptember 1-tõl 2017. augusztus 31-ig szólnak.

Az államtitkárság korábbi közleményében hangsúlyozta: a kancellári-rendszer bevezetésének célja, hogy a felsõoktatási intézmények gazdálkodása felelõsebb és átláthatóbb legyen.

Ellenzéki pártok ugyanakkor bírálták a kancellári rendszer bevezetését. Az MSZP, a DK, az Együtt-PM és a Jobbik is a felsõoktatási intézmények önállóságának csorbítását látja a rendszerben, utóbbi az Alkotmánybírósághoz fordulna, és ehhez a más frakciók támogatását kérte.

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége szerint kockázatot jelent a felsõoktatási intézményekben a kettõs vezetés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!