2024. április 24. Szerda, György.
 
Önkormányzat 2014 – Tizenkét településen lesz legalább két nemzetiségi szavazókörForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-12 16:13:57
A nemzetiségi önkormányzati képviselõk október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplõk nagy száma miatt.

A települési nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 26-ig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tûzött ki az ország 1744 településen.

A nemzetiségi névjegyzékben szereplõ választópolgárok a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat.

A nemzetiségi szavazókörben több nemzetiség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján. Újabb szavazókört akkor lehet kialakítani, ha a nemzetiségi választói jegyzékben vagy jegyzékekben szereplõ választópolgárok száma 1200 felett van.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 12 olyan település van, ahol egynél több nemzetiségi szavazókört kellett kialakítani.

Két nemzetiségi szavazókör lesz Nagykanizsán, Mohácson, Dabason, a fõváros VIII. kerületében, Gyõrben, Miskolcon, Szarvason, Esztergomban és Békéscsabán.

Három olyan település is van, ahol a várakozások szerint nagyon sokan jelentkeznek majd a névjegyzékbe, így három nemzetiségi szavazókör kialakításáról döntöttek a fõváros XVIII. kerületében, Pécsen és Újhartyánban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!