2024. július 22. Hétfő, Magdolna.
 
Agyhalott asszony babáját segítették világra a Semmelweis EgyetemenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-13 12:55:47
2014 májusában egy 24 hetes magzattal várandós asszony került a Semmelweis Egyetemre helyszíni újraélesztést követõen. A keringésleállás oka szívinfarktus volt, melynek akut ellátása azonnal megtörtént.

A páciens kardiovaszkuláris állapotát sikerült stabilizálni a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a keringésleállás okozta agyi károsodás azonban visszafordíthatatlannak bizonyult. A család egyetértésével a kismama életfunkcióit ugyanakkor speciális terápiával fenntartották a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán a gyermek megszületése érdekében. A baba két és fél hónap után császármetszéssel jött világra egy kifejezetten erre az alkalomra felálló, különlegesen felkészült orvos csapat segítségével. A baba 2300 gramm súllyal született, koraszülött, de állapota stabil. A család több részletet nem kíván nyilvánosságra hozni, kérik fájdalmuk tiszteletben tartását.

Az eset különlegességét orvosilag az adja, hogy a világon alig néhány hasonlóról számoltak be. Az orvos csoport vezetõje, Dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója elmondta: az eset szakmailag különlegesen nagy sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertõzésektõl, a magzat fejlõdése megfelelõ ütemben zajlott, és a kezelés során további komplikáció nem lépett fel. Mindehhez az ápolók gondos és odaadó munkája is nagymértékben hozzájárult – tette hozzá az igazgató. Bár az ellátás az intenzív osztályon zajlott, a sikert számos szakterület együttmûködése hozta. Az orvos csapatban az intenzív osztály személyzetén kívül kardiológusok, nõgyógyászok, belgyógyászok, neonatológusok is részt vettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!