2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Önkormányzat 2014 – Tíz jelölõszervezetet vett nyilvántartásba az NVBForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-13 13:18:39
Három jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfõn a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá hét jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

A testület egyhangúlag döntött arról, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására nyilvántartásba veszi a Gödöllõi Lokálpatrióta Klubot, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete-Központi Szervezetet és a Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Pártot.

Az október 12-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölõszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt rajta.

Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitûzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölõszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra hét jelölõszervezetet vett nyilvántartásba: egyhangúlag döntöttek a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete, az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma, az Ozvena (Visszhang) Budapesti Szlovák Kórus, a Szlovák Nyugdíjasok Klubja, az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete-Központi Szervezet, valamint a Magyarországi Szlovének Szövetsége nyilvántartásba vételérõl.

Az NVB visszautasította a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület nyilvántartásba vételét, mert a szervezet nem a hatályos alapszabályát küldte meg.

A jelölõszervezeteket a NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. A nyilvántartásba vett jelölõszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi.

Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására eddig 55 jelölõszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 31-et.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölõszervezetek leghamarabb augusztus 25-én vehetik át az ajánlóíveket, ezt követõen két hétig, szeptember 8-ig gyûjthetik az ajánlásokat a jelöltek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!