2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Devizahitelek: jelentõsen csökkenhet a havi törlesztõrészletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-13 14:21:11
Már számolják a bankokban is, hogy mennyit kellene visszafizetniük ügyfeleiknek a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelések miatt. A legtöbb bank egyelõre saját módszere alapján kalkulál.

Akár havi 30 ezer forinttal is csökkenhet egy átlag devizahiteles havi törlesztõrészlete az egyik gazdasági portál számításai szerint. Ez éves szinten több mint 300 ezer forint megtakarítást jelent. A portál abból indult ki, hogy az adósokat a Magyar Nemzeti Bank képlete alapján fogják kártalanítani, a bankok pedig nem tudják bebizonyítani a bíróságokon, hogy tisztességes szerzõdéseket kötöttek ügyfeleikkel.

Már számolják a bankokban is, hogy mennyit kellene visszafizetniük ügyfeleiknek a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelések miatt. A Híradó információi szerint a legtöbb bank egyelõre saját módszere alapján kalkulál.

A Magyar Nemzeti Bank által múlt héten közzétett képleteket, amelyek alapján szerintük számolni kellene. Ezzel a bonyolult matematikai módszerrel a hitelfelvevõk maradéktalanul visszakapják a tisztességtelenül beszedett összegeket. A bankok azonban háborognak a képletek miatt. Bár nem nyilatkoznak, de annyit azért elmondtak, hogy szerintük a túlfizetéseket nem lehet tõketörlesztésként és nem lehet elõtörlesztésként elszámolni, vagyis jóval kevesebb pénzt adnának vissza az adósoknak, mint ami a nemzeti bank képleteibõl következik. A végleges megoldás szeptemberre várható, mert addigra készül el a pontos elszámolásról szóló törvénytervezet.

Az egyik gazdasági portál szakértõje már osztott-szorzott - a jegybanki módszer alapján. Szerinte egy átlagos devizahitelesnek nagyjából ötödével csökkenhet a banki tartozása - ez egy 8 milliós hitel esetében több mint másfél millió forintot jelent. Emiatt a törlesztõrészlet is csökken - nagyjából a negyedével - ez akár 30 ezer forintnál is több lehet havonta. „Ezek a számítások akkor igazak egyébként, ha a Magyar Nemzeti Bank által közzétett képletet kiterjesszük az egyoldalú kamatemeléseknek az átszámításához is, és a bankok pedig nem fognak nyerni a bíróságokon – mondta Palkó István, a portfolio.hu vezetõ elemzõje.

A gazdasági portál számításai szerint a devizahitelesek teljes éves megtakarítása a törlesztõrészlet-csökkenésébõl adódóan 168 milliárd forint lehet, vagyis ez a pénz a családoknál marad. Ami a Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint a gazdaság számára is elõnyös lehet. Elõnyös azért, mert a megtakarításokból további fogyasztási cikkeket tud vásárolni, költekezni tud, feltehetõleg belföldi áruk vásárlására. És ez a magyar gazdaság számára nagyon fontos. Munkahelyeket is teremt és a lakosság életszínvonalát növeli. Bízunk abban is, hogy a megtakarításokat nem csak a bankoknál helyezik el, hanem állampapírokat is vásárolnak belõle, amik kamata Magyarországon marad és a magyar gazdaság mozgásterét növeli – mondta Kassai Róbert, gazdasági szakértõ.

A szakértõ arra is felhívta a figyelmet, hogy a devizahitelesek kártalanításával együtt felül kellene vizsgálni az úgynevezett BAR-listát, hiszen azon olyan adósok - köztük több ezer kisvállalkozó - is szerepelnek, akik a bankok törvénytelen kamatemelései miatt nem tudták fizetni hiteleiket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!