2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Újabb magyar devizahiteles ügyet tárgyalhat az Európai BíróságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-13 14:48:56
A perben a hazai közjegyzõk szerepét tekintheti át a luxembourgi testület - írja a Magyar Nemzet. Az Európai Bíróság arról dönt majd, hogy elegendõ-e a végrehajtás elrendeléséhez a közremûködésük.

Az Erste-ügyként emlegetett per részleteirõl Lehóczki Balázs, a luxembourgi bíróság sajtóosztályának munkatársa a lapnak elmondta, hogy egy magánszemély 2007 végén vett fel svájcifrank-hitelt a pénzintézettõl, az adós kötelezettségvállaló nyilatkozatot tett, amit közjegyzõi okiratba foglaltak.

A lap írása szerint a dokumentum akkor nyert különös jelentõséget, amikor az ügyfél nem tudta fizetni a törlesztõ részleteket, az irat miatt a végrehajtás megindításáért a hitelintézetnek nem kellett bírósághoz fordulnia, elegendõ volt a közjegyzõt megkeresnie, és indítványozni az úgynevezett végrehajtási záradék kiállítását.

A közjegyzõ eleget tett a bank kérésének, a hitelfelvevõ azonban úgy véli, a folyamat jogszerûtlen volt, szerinte a közjegyzõnek - az uniós szabályok miatt - a megállapodás aláírásakor kötelessége lett volna vizsgálni, hogy a devizakölcsön-szerzõdés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket - írja a lap.

Az Európai Bíróság arról dönt majd, hogy - a közösségi rendelkezések szerint - elegendõ-e a végrehajtás elrendeléséhez a közjegyzõ közremûködése, de az is kiderülhet, a közjegyzõ köteles-e áttekinteni a szerzõdést, megvizsgálni az egyes kikötéseket - számol be a napilap.

Lehóczki Balázs a lappal közölte: a perben õsszel tarthat tárgyalást a luxembourgi testület.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!