2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Devizahitelek: jelentõsen nõhet az OTP veszteségeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-13 15:09:48
Címkék: Bihari hírek, otp
Jelentõsen növelné az OTP Bank várható és potenciálisan felmerülõ veszteségét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módszertani útmutatásának esetleges alkalmazása a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerzõdések árfolyamrés semmissége miatti átszámításáról - jelentette be a hitelintézet a BÉT honlapján.

A közlemény szerint az OTP-csoport várható visszatérítési kötelezettsége az iránymutatás alkalmazása esetén - az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében - a korábban jelzett, adózás elõtti mintegy 27 milliárd forinttal szemben mintegy 41 milliárd forinttal csökkentené a bank eredményét.

Az iránymutatás az egyoldalú szerzõdésmódosítások tisztességtelensége kapcsán nem tartalmaz számítási módszertant, azt vélhetõen törvény fogja késõbb szabályozni. Itt is az iránymutatásban szereplõ módszertant alkalmazva a július 4-i rendkívüli tájékoztatásban jelzett 110-120 milliárd forinthoz képest mintegy 177 milliárd forint lenne a potenciálisan felmerülõ negatív adózás elõtti eredményhatás - írja közleményében a hitelintézet.

Az OTP nem ért egyet az MNB-s módszertannal

Hangsúlyozzák, hogy az iránymutatás nem jogszabály és nem közigazgatási határozat, ennek kiadására az MNB-t nem kötelezte jogszabály. A törvény az árfolyamrés semmissége miatti átszámítás módszertanának kidolgozását a bankok feladatává tette. A bankok által kialakított módszertanokat a törvény hatályba lépését követõ 60 napon belül (azaz 2014. szeptember 24-ig) kell az MNB-nek benyújtani, a kötelezettségnek az OTP Bank határidõre eleget fog tenni.

Az iránymutatás az árfolyamrés semmissége következtében keletkezett túlfizetések kiszámításához és figyelembe vételéhez nyújt módszertant. Az iránymutatás szerint az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása miatti túlfizetést minden idõpontban tõke(elõ)törlesztésként, illetve a fennálló adósság folyamatos csökkentéseként kell figyelembe venni. Az OTP-csoport a hatályos jogszabályok és bírói gyakorlat alapján nem ért egyet ezzel az iránymutatásban szereplõ módszertannal - szögezi le a hitelintézet.

Az OTP-csoport - bár a törvény intézkedéseivel és az iránymutatásban meghatározott számítási módszertannal sem jogi, sem bankszakmai szempontból nem ért egyet, és minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt igénybe kíván venni álláspontja bizonyítására - a prudens banki mûködés elvének megfelelõen, az iránymutatásban foglalt módszertant figyelembe véve képez céltartalékot a potenciálisan felmerülhetõ veszteségekre 2014. év második negyedévében.

Alkotmányos és uniós aggályok is vannak

Az ismertetettek alapján a 2014. elsõ negyedév végi konszolidált tõkemegfelelési mutató ceteris paribus (az egyéb feltételek változatlansága mellett) mintegy 2,5 százalékponttal lenne alacsonyabb. Ennek megfelelõen a Basel3 szerinti, elsõdleges alapvetõ tõkemutató (Common Equity Tier1 ráta) 16,4-rõl 13,9 százalékra, a konszolidált tõkemegfelelési mutató pedig 20,2 százalékról 17,7 százalékra változna, amely lényegesen meghaladná a 8 százalékos szabályozói minimum szintet. Ennek megfelelõen az OTP-csoport likviditása és hitelezési képessége hosszú távon is biztosított - szögezik le a közleményben.

Az OTP Bank álláspontja szerint - ahogy már korábban is jelezte - aggályos, hogy a törvény megfelel-e az alkotmányos követelményeknek, illetve összhangban áll-e az Európai Unió jogi szabályrendszerével és joggyakorlatával, ezért vizsgálja a jogorvoslat lehetõségeit. Továbbá, az OTP Bank élni kíván a törvény által biztosított perindítás jogával az egyoldalú szerzõdésmódosítást tartalmazó szerzõdési feltétel tisztességessége bizonyítása iránt - közölte a hitelintézet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!