2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Vigyázzunk a vásárlásnál: egyre gyakoribb az ilyen fertõzésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-14 14:45:57
Az utóbbi idõben az élelmiszer-fertõzések között egyre gyakoribb, hogy zöldség vagy gyümölcs terjeszti a fertõzést, mondta a NÉBIH osztályvezetõje.

A becslések szerint Magyarországon az élelmiszerek harmada azért kerül a szemétbe, mert a nyári melegben megromlik. A lakosság 58 százaléka vásárolt már boltban romlott élelmiszert, 69 százaléka pedig találkozott már az élelmiszerromlás problémájával otthonában. Ennek ellenére a fogyasztók kétharmada nincs tisztában azzal, hogy milyen hatással van a fény és a meleg az élelmiszerekre. Az erõs fény a leszedett gyümölcsökben rövid idõ alatt vitaminveszteséget okozhat, de ennél jóval komolyabb problémák is adódhatnak a nyári melegben az élelmiszerekkel. A külsõ hõmérsékletre érzékeny, folyékony élelmiszerek nyáron élelmiszer-biztonsági szempontból reflektorfénybe kerülnek, hiszen különösen fontos, hogy ételeink és italaink minõségét semmiképpen se befolyásolja a meleg évszak.

Zoltai Anna, a NÉBIH Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti osztályának vezetõje azt tanácsolta a háziasszonyoknak, hogy nyáron minden élelmiszerre figyeljenek oda, de különösen azokra, amelyeknek magas a nedvességtartalma, azokban ugyanis sokkal jobban képesek vegetálni a romlást okozó mikrobák. A készételeknél fontos, hogy ha nem azonnal fogyasztjuk el õket, akkor a fõzést követõen hûtsük le az ételeket, s lefedve hûtõszekrényben tároljuk õket. A felhasználáskor pedig ismét hõkezelésnek – forralásnak, sütésnek – kell alávetni az ételt, magyarázta Zoltai Anna.

Az utóbbi idõben az élelmiszer-fertõzések között egyre gyakoribb, hogy zöldség vagy gyümölcs terjeszti a fertõzést, jegyezte meg Zoltai Anna. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a talajjal érintkezõ zöldségeket, gyümölcsöket különösen alaposan meg kell mosni. Azt javasolta, hogy az útszéli árusoktól semmiképpen ne vásároljunk feldarabolt, és csomagolás nélküli gyümölcsöt, dinnyét, mert azok felületén gyorsan megtapad a szennyezõdés, ami megbetegedést okozhat. Az üzletekben vásárolt fagyasztott termékekre is nagyon oda kell figyelni, ezeknél a párakifagyás már jelzi, hogy az valamikor már felolvadtak, azokat nem szabad megvenni, figyelmeztetett a szakember.

Zoltai Anna arról is beszélt, hogy a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal idén is elrendelte az egész országra kiterjedõ, nyári, szezonális ellenõrzéseket, és nagy hangsúlyt fektetnek a gyerektáborokban történõ étkeztetések, illetve az idegenforgalmilag frekventált helyen található vendéglátóhelyek ellenõrzésére is. Az ellenõrzés elsõ szakasza júliusban lezajlott, az adatok összesítése jelenleg is tart, kedden tartanak a témában sajtótájékoztatót, mondta az osztályvezetõ. Hozzátette: az elõzõ évi tapasztalatok alapján úgy vélik, érdemes lefolytatni az ellenõrzéseket, különösen a fesztiválokon, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken.

Dömölki Lívia élelmiszer-szakértõ hangsúlyozta: a fény önmagában nem okoz romlást, csupán minõségromlást, különösen a fûszereknél, a pirospaprika például kifakul, ezért célszerû sötét üvegben tartani. A szakértõ arra is felhívta a figyelmet, hogy nyáron nem szabad megvárni, hogy a húsleves vagy gyümölcsleves magától lehûljön, a lábast hideg vízbe kell állítani, majd az elkészült ételt a hûtõszekrényben kell tárolni.

Dömölki Lívia kiemelte: a dinnyét is meg kell mosni felvágás elõtt, mert a héjról a gyümölcs húsára kerülhet a szennyezõdés. Hozzátette: az utóbbi idõben nem véletlenül tiltották meg a dinnye lékelését. Ezt már csak olyan helyen szabad elvégezni, ahol fertõtleníteni is tudják a gyümölcs megvágott felületét. Az élelmiszer-szakértõ azt javasolta, a bevásárlás során a fagyasztott és gyorsabban romlandó élelmiszereket tegyük utoljára a kosárba, a vásárlás után pedig gyorsan vigyük õket haza.

Miháldy Kinga dietetikus arra hívta fel a figyelmet, hogy vásárláskor azt is nézzük meg, hogy a termék csomagolása sérülésmentes-e. Tejbõl nyáron inkább a hosszan eltarthatót válasszuk, mert annak a csomagolása is segít megóvni a hõtõl és a napsugárzástól az élelmiszert, és felbontásig hûtést sem igényel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!