2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Devizahitelek: általános meghatalmazást kaptak a magyar államot képviselõ ügyvédi irodákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-15 15:02:37
Általános meghatalmazást adott a szaktárca azoknak az ügyvédi irodáknak, amelyek ellátják a magyar állam képviseletét a várhatóan meginduló bankperekben - írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

A lap írásában emlékeztet arra hogy augusztus 25-éig nyújthatják be a bankok a Fõvárosi Törvényszékhez azokat a keresetleveleket, amelyekben indokolhatnák: tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan felemelték a kamatot, a díjat vagy a költségeket a korábban megkötött devizaügyekben. Akár 150 jogászra is szükség lehet. Öt ügyvédi iroda szakemberei fejtik ki a bíróságon: miért nem volt tisztességes az egyoldalú kamatemelés a devizaalapú hitelszerzõdésekben. Értesülések szerint a bírák készen állnak, hogy fogadják a hitelintézetek kérelmét.

Augusztus 25-ig nyújthatják be a bankok a Fõvárosi Törvényszékhez azokat a keresetleveleket, amelyekben igazolhatnák: tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan felemelték a kamatot, a díjat vagy a költségeket a korábban megkötött devizaügyekben. A július 4-én elfogadott adósmentõ törvény ugyanis feltételezi, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosítás tisztességtelen, érvénytelen volt, ám megadja a hitelintézeteknek a lehetõséget, hogy ennek ellenkezõjét bebizonyítsák a bíróságon. A pénzügyi szervezeteknek csatolniuk kell a módosítást lehetõvé tévõ általános szerzõdési feltételeik megfelelõ pontjait. Az alperes mindegyik esetben a magyar állam lesz.

A per megindítására július 26-a óta van lehetõség, ám az elmúlt hetekben még egyetlen pénzintézet sem kereste meg a törvényszéket. Beadványaik a következõ egy hétben futhatnak be. Az állam képviseletével ügyvédi irodákat bíznak meg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a lappal azt közölte, hogy meghívásos pályázati eljárásban öt jól felkészült ügyvédi irodát választottak ki. A koordinációt ellátó Jurasits Ügyvédi Irodával a megbízási szerzõdést már aláírták. Az iroda  50 ezer forint plusz áfa óradíjat kap munkájáért. További öt ügyvédi iroda megkapta a meghatalmazást, az õ feladatuk lesz a tényleges pervitel, a jogi képviselet. Az öt iroda óradíja 38 ezer forint plusz áfa lesz - írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy a kiválasztott ügyvédek az elmúlt napokban felkészítõ szakmai tréningen vettek részt. A koordinációt ellátó Jurasits Ügyvédi Iroda közremûködésével a perben rész vevõ jogászok tájékoztatják majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és az igazságügyi tárcát a fejleményekrõl, egyúttal hasznosítják a megbízó NFM szakmai iránymutatásait - számol be a Magyar Nemzet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!