2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A gomba-, gyümölcs- és gyógynövénygyûjtés szabályai az erdõtörvénybenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 13:00:34
Csak engedéllyel, és a törvényben meghatározott mennyiségben lehet az erdészeti igazgatóságok területén gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyûjteni.

Az egyéni szükségleteket meg nem haladó mennyiséget a jogszabály két kilogrammban állapítja meg. Ennél nagyobb mennyiség gyûjtéséhez már az erdõgazdálkodó engedélye szükséges, magánerdõkben mennyiségtõl függetlenül, már két kilogramm alatt is szükséges az engedély.

Gyûjtést csak az végezhet, aki a területileg illetékes erdészeti igazgatóság által kiadott gyûjtési engedéllyel rendelkezik, az engedélyt az illetékes kerületvezetõ erdésztõl lehet beszerezni, egy hétre szól, a kiváltása 500 forintba kerül.

Csak az erdõtörvényben meghatározott mennyiségben lehet az erdészeti igazgatóságok területén gombát, vadgyümölcsöt, vagy gyógynövényt gyûjteni. Az egyéni szükségleteket meg nem haladó mennyiséget a jogszabály két kilogrammban állapítja meg. Ennél nagyobb mennyiség gyûjtéséhez már az erdõgazdálkodó engedélye szükséges, magánerdõkben mennyiségtõl függetlenül, már két kilogramm alatt is szükséges az engedély.

A szabályokra éppen azért figyelmeztetett a napokban a miskolci székhelyû Északerdõ Zrt., mert az esõs idõjárásnak köszönhetõen jócskán van gomba a Bükkben és a Zemplénben, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megye állami tulajdonú erdeiben - az erdõgazdálkodó engedélye nélkül - egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gomba gyûjtése engedélyezett, és az így összegyûjtött gombát nem szabad kereskedelmi forgalomban értékesíteni.

Nagyon fontos rendelkezés, hogy az egyéni szükségletre gyûjtött gomba, vadgyümölcs, illetõleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható, piacra nem vihetõ, házalni nem lehet vele.
Nem uratlan, van tulajdonosa, birtokosa

Az erdei életközösségek nélkülözhetetlen fennmaradása, védõhatása és termékei (hozamai) biztosítása érdekében szükséges az erdõ szakszerû kezelése és a károsító hatásoktól, a túlzott használattól és igénybevételtõl való megóvása, az élettelen környezet, a mikroorganizmusok, a gomba-, növény- és állatvilág sokféleségének, az erdei életközösség dinamikus és természetes egységének megõrzése.

Az erdõ fenntartása, gyarapítása és védelme az egész társadalom érdeke, az erdõ fenntartója által biztosított közérdekû szolgáltatásai minden embert megilletnek, ezért az erdõvel csak a közérdekkel összhangban szabályozott módon lehet gazdálkodni – szól az erdõtörvény indoklása.

Továbbá: a tulajdonost a Polgári Törvénykönyv szerint megilletik a birtoklás, a használat és a hasznok szedése, valamint a rendelkezés lehetõsége. A használat és a hasznok szedésének jogából következik egyebek között az is, hogy egy adott területen vadon termõ gomba nem uratlan, elsõdlegesen a terület tulajdonosáé. A rendelkezési jogból alapján pedig a tulajdonos a föld birtoklását, használatát, a hasznok szedésének a jogát átengedheti, illetve korlátok között engedheti át.

Kialakultak a tulajdonosi viszonyok

A magyar szabályozás európai viszonylatban is szigorúnak számít, nem csupán a hasznok szedésének jogát írják elõ pontosan, hanem elvileg az illegális fakitermelések ellen is szigorú szabályok léteznek, és bevezették a faanyag származási igazolási rendszerét, ami lehetõvé teszi, hogy ne csak az erdõben, hanem a fakitermelést követõen, például közúti szállítás során, telephelyeken, értékesítéskor is tetten lehessen érni az engedély nélkül kitermelt fát értékesítõ személyeket.

Élõ fáról és cserjérõl elvileg sem gallyat, sem díszítõ lombot nem szabad levágni, és mohát sem szabad gyûjteni, sõt huszonnégy órát meghaladó mértékben szintén csak az erdõgazdálkodó engedélyével lehet sátrazni, sõt, az erdõsítési területeken - ahol a faállomány nem érte el a két méteres átlagos magasságot - gyalogosan sem szabad közlekedni.

Erdõvédelmi bírság szabható ki

A jogszabály szerint az erdei haszonvételeket jogtalanul vagy a megengedett mértéket meghaladóan gyakorolja vagy az erdei haszonvételek feltételeit megsérti, erdõvédelmi bírságot kell fizetnie. Folytatólagos jogsértés esetén az erdõvédelmi bírság ismételten kiszabható. A mértéket az erdõt védõ bírságokról szóló kormányrendelet, nem pedig az erdõtörvény határozza meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!