2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyarország most cselekvõ korszakát éliForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-22 12:25:08
Bajnai Gordon ahhoz hasonlította a krízis Magyarországra gyakorolt hatását, mintha -a szobában felkapcsolták volna a villanyt.

Magyarország megértette a válság üzenetét, így most cselekvõ korszakát éli - mondta a magyar miniszterelnök hétfõn New Yorkban élõ magyar értelmiségiek elõtt.

 

Bajnai Gordon ahhoz hasonlította a krízis Magyarországra gyakorolt hatását, mintha "a szobában felkapcsolták volna a villanyt". A kormányfõ szerint a politikai elit az elmúlt 10 év "hamis realizmusa" következtében feláldozta a fejlõdést. Magyarországon az elmúlt 10 esztendõben elmaradtak a lényeges reformok, mesterségesen tartották magasan az életszínvonalat, emiatt azonban nõtt az eladósodottság - ezzel magyarázta New York-i látogatásának második napján Bajnai Gordon, hogy Magyarországot miért érintette a világ átlagánál nagyobb mértékben a gazdasági válság.

A miniszterelnök, a helyi magyar értelmiségieknek tartott elõadásán beszámolt kormánya elmúlt 100 napban tett lépéseirõl. A kormányfõ elsõsorban a nyugdíj- a szociális és az adórendszer átalakításának jelentõségérõl beszélt, amely szerinte megerõsítette a bizalmat a magyar gazdaság iránt.

A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban a kormányfõ hangsúlyozta, hogy Magyarország célja nem a feszültség öncélú fokozása, hanem a kisebbségek identitásának és szabad nyelvhasználatának biztosítása. Bajnai Gordon szerint a szlovákiai államnyelvtörvény módosítása ellentétes az európai normákkal és a térség korábbi - azóta megbukott - kisebbségi politikájára emlékeztet.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden részt vesz az ENSZ Klímacsúcs ülésén, majd meglátogatja a New York-i tõzsdét is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!