2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Több foglalkoztatott – több területenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-20 13:33:35
Három program segíti a közfoglalkoztatást Pocsajban: több mint 300 fõnek ad így a település munkát.

A mezõgazdasági közfoglalkoztatási mintaprogramban 116-an vesznek részt; itt növénytermesztés, káposzta-, uborka-, paprika-, paradicsom-, gombatermesztés folyik.

Az állattenyésztésben a kecsketartáson kívül juh- és sertésállomány is gazdagította az állatállományt. Ezen állatok szaporulatainak külön ólakat építettek.

- Tyúkólakat is építettünk, a kecskehodályok mögötti területen, a tyúkok beszerzése is hamarosan megtörténik. Egy új beruházás fontos kelléke lesz ugyanis a tojás, száraztészta készítéssel szeretnénk foglalkozni. Az ehhez szükséges épület falai már állnak, reményeink szerint õsszel már hozzá is tudunk kezdeni a munkához. A fõ eszközök beszerzése folyamatban van. A majdan ott dolgozó foglalkoztatottak egy fõre jutó költségátalányára lett a beszerzés megállapítva, ebbõl az eszközigény, és a mûködtetés is ennek megfelelõ lesz – tájékoztatta a Naplót Kecskés Gyula polgármester.

Egy másik ágazat, a téli- és értékteremtõ program, ahol 173 fõ dolgozik, õk szõnyegszövéssel, vályog- és seprûkészítéssel, papírbrikett gyártással, betonelemek, agyagedények és tárgyak készítésével foglalkoznak.

A harmadik program a helyi sajátosságokra épülõ, melyben 30 fõt foglalkoztatnak, õk hímzéssel, kovácsoltvas termékek, fonottbútor készítésében vesznek részt.

Mindhárom program késztermékeit piacoltatják, értékesítik, illetve más önkormányzatokkal cserét is lebonyolítanak.

Szeptember végével több embernek szûnik meg a foglalkoztatása, azonban október elejétõl jövõ év február végéig ismét lehetõség lesz a továbbfoglalkoztatásukra.

A Belügyminisztérium kedvezõ elbírálásának köszönhetõen négy megpályázott mintaprogram indítását támogatják: téli- és értékteremtõ, a helyi sajátosságokra épülõ,
belterületi utak rendezése, és a mezõgazdasági földutak karbantartási programokat, ezzel a megkezdett tevékenységek folytatását teszik lehetõvé.

A polgármester elmondása szerint az elõzõ évekhez viszonyítva még ennyi hátrányos helyzetû ember, családtag nem dolgozott az önkormányzat foglalkoztatásában, ez jó út, hogy visszavezessék az embereket a munka világába.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!