2023. június 3. Szombat, Klotild.
 
Minimalizálná az orosz embargó kárát a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-21 18:21:46
A kormány célja, hogy minimalizálja a magyar gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt - mondta Nagy István, a Földmûvelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a III. Hajdúsági Expo megnyitása elõtt, Hajdúböszörményben tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Nagy István hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint kisesést okoz, ezért a 400 millió eurós alap minden bizonnyal kevés lesz a kompenzálásra. Arra kérte a magyar fogyasztókat, hogy részesítsék elõnyben a magyar termékeket. "A magyar termék friss, jó minõségû, magas beltartalmú, fogyasztásukkal a magyar gazdálkodókat támogatjuk" - hangsúlyozta Nagy István.  Az államtitkár felsorolta azokat a termékeket, amelyek nem esnek az embargó alá: az élõ állatok, a gabona és olajos magvak, a hús-, gyümölcs- és zöldségkonzervek, a zsír, az ásványvizek, a fûszerek, valamint a takarmány.

Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelõs államtitkára a kormányzati struktúra változásáról beszélt, melynek következtében a vidékfejlesztés átkerült a Miniszterelnökséghez. A kormányzati szándékról leszögezte: a cél, hogy a magyar vidék töretlenül fejlõdjön, a kis-és közepes vállalkozások minél inkább versenyképesekké váljanak. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fordít a kormány a munkahelyek megõrzésére és teremtésére, ezért részesíti elõnyben a zöldség- és gyümölcstermesztést, az állattenyésztést, valamint az élelmiszeripar fejlesztését. "El kell érnünk, hogy a vidéken élõk megtapasztalják a falusi életminõség javulását" - szögezte le.

Jakab István, a Parlament alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke nemzeti összefogást szorgalmazott az orosz embargó miatti helyzet orvoslása érdekében. "A magyar gazdák túlélését segíti az, aki magyar terméket vásárol" - fogalmazott. Az agrártámogatási rendszer változásáról azt mondta: cél, hogy egy erõs, középparaszti réteg jusson forráshoz. Felidézte, hogy az európai uniós irányelvek alapján átszervezett rendszer alapján 1037 hektárig az érintettek megkapják a 150 ezer eurót, míg 1038 és 1200 hektár között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött pedig megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad. Jakab István alaptalannak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint földterületek maradnak megmûveletlenül a támogatás elvonása miatt, és azt hangsúlyozta: földpiaci kereslet van. Hozzátette, "azoknak, akik spekulatív módon vásároltak fel földeket, némi csalódást kell okoznunk".

Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke közölte: az elnökség péntek délelõtt kihelyezett ülését tartott a hajdúböszörményi városházán. Az egyeztetésen a szeptember 4-ei gödöllõi küldöttgyûlést készítették elõ, amelynek fõ témája az alapszabály módosítása lesz. Elismerõen szólt a Hajdú-Bihar megyében folyó mezõgazdasági termelésrõl, és arról, hogy Hajdúböszörményben 2700 regisztrált kamarai tag van. Beszámolt a kamara elnöke arról is, hogy látogatást tettek egy 9 ezer hektáros gazdaságban, ahol a támogatás 14 millió forinttal lesz nagyobb a korábbinál. Tehát a támogatások csökkentésérõl szóló hírek alaptalan riogatások - közölte.  Kiss Attila (Fidesz-KDNP) polgármester a város legnagyobb rendezvényének minõsítette a 15-tõl 17-ig tartó Hajdúsági Expót, melyen a hét hajdúváros is részt vesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!