2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Ezekkel a felvételekkel nagyon sokat nyerhet BudapestForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-21 18:42:45
Virtuálisan is végighajózhatóvá válik a Duna a Google új projektjének köszönhetõen, ami jó hatással lehet Budapest idegenforgalmára is.

Egyedülálló projektbe kezdett be a Google, amely végigfotózza a Dunát, a folyóról nagyobb méretû folyami hajóra szerelve készít Street View panorámákat. Ezzel virtuálisan is végighajózhatóvá válik a folyó. A Google korábban is készített panorámafelvételeket folyókról, így a Temzérõl, az Amazonasról és a Coloradóról, de nem olyan hosszú szakaszon, mint most a Duna esetében. Egy hajó fedélzetére szerelt speciális kamera fényképezi végig a Duna több mint 400 kilométeres hazai szakaszát, és a környezõ Duna menti országokat. A világ elsõ hat államon átívelõ folyami Street View fotózása már meg is kezdõdött.

A különleges helyek fotózásánál használt, hátizsákra szerelt, 15 objektívbõl épített speciális kamerát most a Ms Treasres nevû, nyaralókat szállító hajóra erõsítették. Az így elkészített és körpanorámává szerkesztett képekkel az internetezõk hamarosan Magyarország újabb arcát ismerhetik meg, virtuálisan végig hajózhatnak a Dunán. Megnézhetik majd milyen képet mutat egy város a Dunáról nézve, építészeti látványosságok, hidak, tájvédelmi területek mellett hajózhatnak el.

Budapest és Magyarország Duna menti területei mellett öt másik országot is érint a folyami fotózás. A Google közlése szerint a Dunán hajózva folyamatosan készülnek fényképek, így Szlovákiában Pozsony, Szerbiában Belgrád és Újvidék (Novi Sad) valamint a romániai Cernavoda városáról is, miközben áthajózzák Horvátországot és Bulgáriát is.


A speciális berendezéssel ellátott hajóról készült dunai képeket látva a felhasználók úgy érezheti majd, mintha maguk is a hajóról nézelõdnének – a Street View-ban ugyanis néhány kattintással körbe lehet fordulni, hátramenni, fel- és lenézni. Hasonló élményt egyébként több magyarországi helyszínnel kapcsolatban is átélhetünk, otthonról is.

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketingigazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, a folyami hajózás fejlõdik a legdinamikusabban a turisztikai ágazatok közül, Budapestre egyes számítások szerint 350 ezer turista érkezik hajóval. A magyar fõvárost bázisnak is használják az irodák, innen indulnak és ide érkeznek Németországból a hajók. Ahhoz, hogy a turisták a dunai vízi utakat válasszák, fontos, hogy a Street View-n meg tudják nekik mutatni a látványosságokat - hangsúlyozta.


Hajózás és Budapest

A mérföldkõnek tekinthetõ dunai fényképsorozat indoka lehet, hogy Európában a folyami élményhajózás a turizmus egyik legdinamikusabban fejlõdõ ága. Ezeknek a kirándulásoknak Budapest az egyik meghatározó városa, nagyon sok társaság választja a magyar fõvárost túrái kezdõ- vagy zárópontjának. Budapest olyan központtá tud válni, ahol a hajók utascseréjét, illetve az átszállásokat bonyolítják. Az innen induló túrák utasai általában már néhány nappal korábban megérkeznek a városba, ami pluszforgalmat hoz a szállodáknak és a csomagszállítóknak is – mondta Spányik Gábor, a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. ügyvezetõje.

Sztojanovits Kristóf turisztikai szakértõ hozzátette: ezenkívül, mivel Budapest a fordulópont a hajók számára, szinte mindent itt vételeznek: húst, zöldséget, vizet vagy akár üzemanyagot is. Mindez a szállodák, éttermek mellett a kereskedõknek is komoly forgalmat hoz. Tulajdonképpen a Duna-part, az azzal párhuzamos belvárosi utcák vendéglátósainak, kereskedõinek egy része a hajós turistákból él. Példaként megemlítette, ma tíz-tizenkét olyan virágkötõ van Budapesten, aki ezekre a megrendelésekre alapozza az üzletét. A szakértõ azt is megemlítette, hogy amikor felújították a Nagyvásárcsarnok körüli teret, és a hajós társaságok városi turistabuszai nem tudták megközelíteni a helyet, a piacon többen az eladások 20 százalékos csökkenésérõl számoltak be.


A szállodahajók már kora tavasszal megjelennek a Dunán. Spányik Gábor elmondta, a járatok egészen szeptemberig nagy számban érkeznek Budapestre. Van, amelyik csak négy-öt órát tölt a magyar fõvárosban, míg más hajók két-három napra is lehorgonyoznak. Jelenleg százhúsz nagy nemzetközi hajó látogatja rendszeresen Budapestet, a fele hetente jelenik meg a magyar turisztikai piacon.

A turisták tájékozódását is jól segítõ speciális online Street View térképet a statisztikák szerint több mint egymilliárdan használják havonta világszerte. Az Európai Unió Duna-stratégiája a folyó turisztikai hasznosítását rendkívül fontosnak tartja. Ennek keretében turisztikai szervezetek, illetve szolgáltatók határokon átnyúló idegenforgalmi termékfejlesztéseket hajtanak végre. Ennek szintén nagyon jó eszköze lehet a Google Street View új tartalma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!