2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Önkormányzat 2014 – A választási plakátok elhelyezésének szabályaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-25 18:30:47
Szombaton hivatalosan megkezdõdött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidõszakában a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetõk villanyoszlopokon is.

A választási eljárásról szóló törvény szerint plakát a választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma mérettõl és hordozóanyagtól függetlenül. A jogszabály szerint plakát a kampányidõszakban korlátozás nélkül elhelyezhetõ, azonban épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlõ, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlan esetén a vagyonkezelõi jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését a helyi önkormányzat, a fõvárosban a fõvárosi önkormányzat mûemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.

A választási kampányt szolgáló önálló hirdetõ-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

A Kúria álláspontja szerint a plakátok villanyoszlopon való elhelyezése nem sérti a választási eljárási törvény szabályait.

A Kúria több végzésében is kifejtett és az NVB által következetesen alkalmazott joggyakorlata szerint a választási plakát elhelyezésére kizárólag a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései az irányadók, a választási szervek csak ezeknek a rendelkezéseknek való megfelelést vizsgálhatják, míg a közúti közlekedési szabályok, továbbá a reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó rendeleti szabályok nem alkalmazhatók.

A Kúria álláspontja szerint bár a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvény a reklámcélú berendezések esetében tiltja a villanyoszlopon való elhelyezést, de a törvény nem határozza meg a reklámcélú berendezés fogalmát, így nem vonja szabályozási körébe a választási plakátot.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölõ szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, november 11-én 16 óráig köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!