2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sérti a nõk és a gyerekek jogait az új Ptk?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-23 14:20:09
Több ponton is súlyosan sérti a nõk és a gyerekek emberi jogait a hétfõn elfogadott új Polgári Törvénykönyv - állítják.

A problémák között kiemelik, hogy a családon belüli erõszak mellett is a bántalmazónak ezután lehetõsége lesz felvenni a kapcsolatot a zaklatott partnerével.

 

A két civil szervezet szerint több szabály is veszélyezteti a bántalmazott gyerekeket és nõket. Ilyen például, hogy az új törvény megszûnteti azt a korábbi szabályt, miszerint a külön élõ szülõ felügyeleti joga megszûnik. A törvény életbe lépése után, ha az apa és az anya nem tud megállapodni, a bíróság dönt a kérdésben. A civilek szerint ez azért aggályos, mert tapasztalatuk szerint a bíróság nem vagy nem megfelelõen vizsgálja az esetleges bántalmazás tényét. A bántalmazó férfiak pedig rendszerint visszaélnek szülõi felügyeleti jogukkal.

 

Az egyesületek problémásnak tartják azt is, hogy az új Ptk. szerint a gyermekkel kapcsolatos minden apró tényrõl tájékoztatni kell a külön élõ szülõt - bántalmazás esetén is. Pedig sok bántalmazó férfi zaklatja válófélben lévõ partnerét, ez a szabály pedig már felhatalmazást ad a telefonálgatásra vagy a személyes kapcsolat felvételére is.

 

Károsnak a tartja a két civil szervezet, hogy a bíróság közvetítõi eljárásra kötelezheti a két szülõt, ez alól a családon belüli erõszak sem kivétel. Leszögezik, hogy az elmúlt 30 év nemzetközi tapasztalata azt mutatja, hogy a bántalmazó férfiak az ilyen mediációt a nõ további megfélemlítésére használják.

 

A Patent és a NANE egyesület szerint az új Ptk. szentesíti a gyerekházasságot. Az új szabályozás szerint ugyanis, ha egy 16 éven aluli fiatal köt házasságot, az a nagykorúvá válása után visszamenõleg érvényessé válhat. A civilek szerint ez a szabály lényegében 14 évre szállítja le a házasságkötés alsó korhatárát. Ez szerintük súlyosan veszélyezteti azokat a fiatal lányokat, akiket családjuk házasságba kényszerít, vagy elad. Kiemelik a korai gyermekvállalás igen káros következményeit is.

 

Patent és a NANE Egyesület szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!