2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lehet, hogy a szükségesnél kétszer többet eszik?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-26 17:13:30
Többet eszünk, mint kellene – állítják a kutatók. Vannak olyan létfontosságú tápanyagok, amelyekbõl kevesebbet fogyasztunk, mint kellene, másokból pedig túlzásokba esünk – errõl is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Európa-szerte a mennyiségi növekedés jellemzi az emberek táplálkozását, Magyarországon például 1970 és 2000 között a napi energiabevitel nõknél 400, férfiaknál 200 kalóriával nõtt, elõbbi közel egy tábla csokoládé energiatartalmával egyezik meg.

Vági Zsolt a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezetõ igazgatója a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, miközben harminc év alatt száz kilóval nõtt az évente fejeként elfogyasztott élelmiszer mennyisége, az emberek energiafelhasználása, a megváltozott életmód miatt, folyamatosan csökken. A táplálkozástudományi szakértõ szerint ma egy átlagos személy a szükségesnél kétszer többet eszik.

A kutatók szerint a többség éppen azokból a termékekbõl fogyaszt nagyobb tételben, amelyekbõl kevés is elég lenne – ilyenek a cukrok és a telített zsírsavak. Az emberek nagy része ugyanakkor az ásványi és biológiailag aktív anyagokat, vitaminokat tartalmazó élelmiszerekbõl szükségesnél kevesebbet eszik.

Például a kenyerek többsége nem érzõdik sósnak, mégis nagyon nagy mennyiséget tartalmaznak ebbõl az anyagból – ugyanez igaz a felvágottakra és sajtokra is. Az ízesített és probiotikus joghurtok pedig akár 12-13 gramm cukrot is tartalmazhatnak, ami jelentõs mennyiségnek számít – tette hozzá.

Vági Zsolt szerint ugyan Magyarországon is nõ a tudatos vásárlók és fogyasztók száma, azonban ez még mindig csekély a környezõ országokéhoz képest. Ennek a rétegnek az itthoni aránya 16-20 százalékra tehetõ, és fõleg a fiatalabb korosztály tagjai alkotják.

Némedi József, a Magyar Konyhafõnökök Egyesületének elnöke szerint nincsenek egészségtelen ételek, csak egészségtelen mennyiségek. Mivel a mai ember, munkájából, életmódjából adódóan, jellemzõen kevesebbet mozog, mint a régiek, kevesebb kalóriát és több rostot kellene bevinnie. Az sem baj, ha valaki tévézés közben ropogtat valamit, csak az ne magas sótartalmú, bõ olajban sült chips legyen, hanem például zöldség egy kis mártogatós joghurttal.

Csiszár Miklós sebész, életmód-tanácsadó szerint a túlfogyasztásért a nagyon sok élelmiszerbe beletett, habzsolásra késztetõ ízfokozók is felelõsek, valamint azt is hangsúlyozta, szerinte vannak egészségtelen ételek, ráadásul garmadával, ezért résen kell lenni. A vásárlókra ömlenek a túlfogyasztásra ösztönzõ ajánlatok, a marketingesek megpróbálják rászedni, ezért okosnak kell lennie, oda kell figyelnie a boltban, mert ezt helyette más nem teszi meg.

A szakember a Kossuth Rádió mûsorában arra is kitért, korábban sok elhízott embernek ültettek be gyomorgyûrût, hogy könnyebbé tegyék a fogyásukat. Tizenhárom év tapasztalata után azonban úgy látja, nem kell beépíteni ezeket az eszközöket, gyomorgyûrû nélkül is le lehet fogyni. Sok ember azonban, mert kevés az akaratereje, nem hisz önmagában, azt gondolja, hogy valamilyen „mankó” kell a számára – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!