2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Botránykeltés volt a T-72-es harckocsik ügyeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-26 17:41:00
A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a testület és a külügyi bizottság csütörtöki együttes ülésén is bebizonyosodott, hogy botránykeltõ álhír volt a T-72-es harckocsik ügye. Az MSZP szerint jobb lett volna, ha a kormányzat azonnal kiáll a cáfolattal.

A két bizottság az ukrán válságról tájékozódott, és részben zárt ülés keretében szóba került az a múlt heti sajtóhír is, miszerint Magyarország haditechnikai eszközöket szállítana Ukrajnába.

Németh Szilárd szerint az egész T-72-es ügy nem más, mint az októberi választás környékén egy felfokozott választási küzdelem mellékterméke. Hogy kinek állt érdekében ebbõl ügyet csinálni, az egy más kérdés, nem kellett volna egy politikai pártnak erre rácsatlakoznia - fogalmazott.  Jelezte, aki kérte - az orosz katonai attasé - a lajstromszámok alapján megbizonyosodhatott arról, hogy a magyar harckocsik nem kerültek ki az országhatáron kívülre.

A politikus idézte Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, aki az ülésen elmondta: a kárpátaljai magyarok túszok minden, Ukrajnát érintõ kérdésben, ezért nyugodt, óvatos politizálásra kér minden politikai szereplõt, a botránykeltõ, hangzatos ügyek helyett. Németh Szilárd hozzátette, az ügy vihar egy lavór vízben, semmi más, mint a kárpátaljai magyarokkal szemben felelõtlen politizálás.

Demeter Márta, a külügyi bizottság szocialista tagja azt mondta: jobb lett volna, ha a kormányzat azonnal kiáll a cáfolattal. Az ülésen az MSZP megnyugtató választ kapott a sajtóban megjelent információkkal kapcsolatos legtöbb kérdésére, ugyanakkor több kisebb, preventív jellegû kérdésére nem kapott választ. A párt ezért szeretné napirenden tartani az ügyet, hogy a megválaszolatlanul maradt részletkérdésekben is tisztán lehessen látni - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A múlt héten a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is cáfolta, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte: az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülözõ tartalmakat.

Elõzõleg az orosz külügyminisztérium a hidfo.net internetes újság hírét kommentálva közölte, hogy a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen felhatalmazott ügynökségen keresztül Ukrajnának szállít állományában lévõ páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat.

Az Országgyûlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki együttes ülésén mások mellett részt vett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendõrfõkapitány, több minisztérium és a titkosszolgálatok képviselõi.

Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke az ülés után elmondta: a jelenlegi ukrajnai helyzettel kapcsolatban a magyar diplomáciának három fõ szempontot kell szem elõtt tartania. Kifejtette: minden lépést arra kell összpontosítani, hogy egy szomszédos országban zajló háború véget érjen. Ebbõl a szempontból fontos lesz augusztus végén az európai uniós kormányfõk tanácskozása és a szeptember eleji NATO-csúcstalálkozó - tette hozzá.

A másik szempont, amit Németh Zsolt kiemelt, a független, erõs ukrán jogállam megteremtése; a harmadik pedig a nemzeti felelõsség azért, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar fizikai biztonsága megmaradjon.
Minden olyan megnyilvánulást háttérbe kell szorítani, amely felelõtlen a kárpátaljai magyarok szempontjából - mondta a fideszes politikus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!